19.3 C
Šentjur pri Celju
08/07/2020
sentjur.net

Panika in gasilske sirene v Dramljah

Dramlje, 17.5.2019 – V petek je Gasilska zveze Šentjur pripravila nenapovedano vajo za vse operativne enote zveze. Ta se je odvijala na kmetiji Korenjak v Lazah pri Dramljah. Kmetija je precej velika in obdana z veliko objekti, med katere prištevamo tudi dve gnojni jami s kanali v skupnem volumnu približno tisoč kubikov. Koncept nesreče je bil postavljen ravno na teh temeljih. Med deli na povezovalnem kanalu za gnojevko je prišlo do eksplozije amonijaka in tako posledično do požara sena v samem hlevu. Ogenj se je kasneje razširil še na ostrešje in grozil, da bo zajel tudi strojno lopo. Ob tem sta bila poškodovana dva delavca, ki sta svoje delo opravljala v kanalu, pogrešani pa so bili tudi trije domači, ki so v tem času ravno opravljali dela v hlevu. Vodnih virov oziroma hidrantnega omrežja v bližini ni, zato so gasilci vodo na kraj dogodka morali pripeljati z za to določenimi cisternami.

Ker so na kraju dogodka potrebovali okrepitve, so nekaj čez osemnajsto uro bile alarmirane še ostale enote, vodenje vaje je prevzel poveljnik severnega sektorja Andrej Golčman. Ko sta na kraj prispela še poveljnik gasilske zveze Martin Cmok in poveljnik južnega sektorja­­­­­ Franci Leskovšek, so gasilci prešli na štabno vodenje. Enote so se ob prihodu javile na sprejemno mesto, kjer so dobile tudi navodila o svojem nadaljnjem delu. Kmalu po iznosu prvih ponesrečencev se je formirala tudi ekipa prve pomoči za njihovo hitro oskrbo.

Devetdeset oseb

Skupno je bilo ob koncu vaje prisotnih 11 enot s 16 vozili in 80 gasilci, če prištejemo še domače statiste poškodovanih in vodstvo zveze, je to skupno devetdeset oseb. Osnovni namen vaje je bil preizkusiti tako časovno kot tudi številčno odzivnost enot, komuniciranje z Regijskim centrom za obveščanje in medsebojno obveščanje gasilcev, seveda pa v nadaljevanju tudi samo izvajanje vaje ter vodenje po posameznih sektorjih. Poveljstvo je z izpeljano  vajo zelo zadovoljno, prav tako pa se njihovemu zadovoljstvu pridružuje tudi predsednik Gasilske zveze Šentjur Aleš Guzej, ki je vaji tudi prisostvoval.

Poudariti je potrebno, da so za vajo vedeli izključno samo trije člani poveljstva gasilske zveze  Martin Cmok, Andrej Golčman, Franci Leskovšek skupaj s predsednikom Alešem Guzejem in lastniki domačije Korenjak. Za vse ostale gasilce je bilo to veliko presenečenje, nad katerim je bila velika večina udeležencev zelo zadovoljna. Ob zaključku se gasilska zveza zahvaljuje gostiteljem, kmetiji Korenjak, ki so jih velikodušno sprejeli, radiu Štajerski val, ki je skrbel za obveščanje občanov o alarmiranju nekaj minut pred samo vajo ter tudi med samim potekom vaje, seveda pa tudi regijskemu centru za sodelovanje pri alarmiranju.

(Tjaša Ferlež, Foto: GZŠ)

Sorodne novice

Voznika na AC sta se ovirala in na koncu stepla

Jure Godler

December ob mestnem ognjišču: Odpirali šampanjce

Jure Godler

VIDEO: Požar zajel župnijsko poslopje

ViP

Pogasili požar na izletniški kmetiji

Tjaša Ferlež

Vaja Cerovec: Požar je izbruhnil na traktorju

Tjaša Ferlež

Gasilska vaja: Požar so gasila kar tri društva

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več