25.3 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

PGD Dolga Gora: Bogatejši za nove gasilce pripravnike

Dolga gora, 20.1.2021 – Tudi lansko leto, podobno kot leto prej, sl bila za svoje delovanje prikrajšana marsikatera društva. Gasilsko društvo PGD Dolga Gora, se je sestalo v okrnjenem krogu ter pod strogimi pogoji PCT pregledalo delovanje preteklega leta. Na daljavo pa se jim je pridružil tudi župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci.

Leto 2021 so začeli humanitarno. Priskočili so na pomoč s prevozom humanitarne pomoči po potresu v sosednjo Petrinjo na Hrvaškem. V mesecu avgustu jim je uspelo zamenjati okna na starem delu gasilskega doma. Konec meseca aprila se  je zbralo nekaj članov, ki so s pomočjo avtodvigala postavili smreko in zakurili kres, ob katerem pa se jih je grela le peščica, saj jim ukrepi niso dopuščala druženja.

Na praznik dela prvega  maja so se člani društva Miran Javornik, Peter Podkrižnik in Rajko Kundih, z gasilskim vozilom, popeljali po vasi in z budnico razveselili marsikaterega vaščana, ki so jih z veseljem pričakovali ob cesti.  Septembra so organizirali piknik za vse kletarje, ki jim vsako leto darujejo mošt in za vse člane društva. V sredini oktobra so gostili pohod članic Gasilske zveze Šentjur. »Udeležba je res bila malo manjša, vendar ni manjkalo dobre volje in smeha, kar je najbolj pomembno.«  pove predsednik društva Rajko Kundih.

Novi pripravniki

Poveljnik  društva Peter Podkrižnik pa je v svojem poročilu povedal da so v letu 2021 veliko delali na izobraževanju njihovih članov. »Člani našega društva so se udeležili različnih izobraževanj, tako je uspešno opravilo tečaj za gasilca pripravnika osem članov našega društva, štirje člani so začeli s tečajem za višjega gasilca, ki pa se naj bi zaključil v prvi polovici leta 2022.« Član društva, Srečko Smole na zaključku požarne vaje povedal: »imam  kar solzne oči od sreče, ko vidim, koliko pomladka imamo v našem društvu.« Prav tako pa se veselju pridružujejo tudi ostali člani društva, saj se jim s tem za prihodnost gasilstva na Dolgi Gori ni treba bati.

Taktična vaja

Na tekmovanju Gasilske zveze Šentjur, so društvo zastopale štiri ekipe, in sicer pionirji, mladinci, člani A in člani B. Udeležili smo se tudi orientacijskega pohoda gasilske mladine, GZ Šentjur, ki je potekalo v Loki pri Žusmu. Pohoda se je udeležilo pet ekip, prav vse pa so dosegle dobre rezultate. Še posebej so se izkazale mladinke, ki so dosegle drugo mesto.

»Vsem, ki ste pripravljeni sodelovati v tekmovalnih ekipah,  bi se zahvalil za zavzetost. Predvsem bi pa pohvalil na novo sestavljeno mlado A ekipo, za njihovo angažiranost, in tekmovalni duh. Prav tako se zahvaljujem vsem mentorjem za dobro delo z ekipami. Še posebej gre zahvala  Damjani Firer In Katji Potočnik za njun trud in požrtvovalno delo z mladino, saj brez njiju nebi imeli tako številčne mladine in  posledično kasneje tudi operativne gasilce,« je dodal poveljnik  

Mesec požarne varnosti je potekal nekoliko drugače kot so bili vajani. Zaradi virusa COVID-19  in vladnih ukrepov so nekatere aktivnost, ki so jih planirali, med njimi tudi taktično vajo, prestavljali kar dvakrat, na kar jim je na koncu novembra vendarle nekako uspelo izvesti. V okrnjeni obliki nam je uspelo izvest tehnični dan, na katerem smo preverili delovanje motorne črpalke Tohatcu, visokotlačne črpalke in agregata.

Naj covid ne bo izgovor za nedelo

Zbrane dolgogorske gasilce pa je pozdravil tudi župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Zaželel jim je srečno novo leto in se jim zahvalil za njihovo dobro sodelovanje v preteklem letu. »Vesel sem, da ste v društvu in v sami gasilski zvezi dobro pripravljeni na covid situacijo in jo tudi uspešno obvladujete, zato najlepša hvala za vso vašo pomoč. Ljudje zaupajo v gasilsko organizacijo in dobro sodelovanje.«

Zbrane pa je pozdravil tudi predsednik GZ Šentjur Aleš Guzej, ki je povedal da so kljub covid situaciji naredili veliko. Izpeljali izobraževanja in tekmovanja, kar nekaterim gasilskim zvezam žal, ni uspelo. Za konec pa je dodal: »Naj covid ne bo izgovor za nedelo, poskusimo najti voljo za delo, saj nam bo le tako uspelo!« Svoje načrte  za leto 2022 pa je povedal tudi predsednik Krajevne skupnosti Dolga Gora Edi Kresnik.  (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Vedno pripravljeni, da priskočijo na pomoč

Jure Godler

PGD Kalobje: Mladi so pravi ponos našega društva

Jure Godler

Gasilci so kolesje družabnega dogajanja na Prevorju

Jure Godler

Zborovali gasilci PGD Slivnica pri Celju

Jure Godler

Pred PGD Loka pri Žusmu je jubilejno leto

Tjaša Ferlež

V društvu deluje kar 36 programov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več