14.2 C
Šentjur pri Celju
03/10/2023
sentjur.net

Po štirih letih zopet revija vokalnih skupin

Šentjur, 11. 6. 2023 – Območne revije vokalnih skupin in revije pevskih zborov so na Šentjurskem vedno veljale za nekakšen vrh pevske sezone, ki se navadno za pevce s poletjem zaključuje. Zaradi velikega števila pevskih sestavov pri nas pa je revija ločena na zborovske sestave in vokalne sestave, četudi so ti samo štirje. Tovrstne revije organizira JSKD – območna izpostava Šentjur. Letošnjo revijo je organizator poimenoval po prvi vrstici skladbe O mraku Gustava Ipavca – Ko ulega mrak se po vasi.

V duhu naslova revije so popestrili revijo tudi s citrarskim vložkom zgoraj omenjene skladbe, ki jo je izvedla Jasmina Levičar. “Dan se še vedno daljša, zato se mrak po vasi še ne ulega, tako bomo lahko čuječe spremljali nastope vokalnih skupin,” je uvodoma povedal moderator prireditve Vid Palčnik. Tokratne območne revije vokalnih skupin se je udeležilo pet pevskih sestavov. Poleg štirih domačih – Vokalne skupine Kresnice, Vokalne skupine Jakobčani, Vokalne skupine Glasovir in Vokalne skupine 7 de’ci – so nastopili tudi člani Okteta TEŠ Šoštanj.

Štiri leta od zadnjega srečanja

Obdobje koronskih ukrepov je povzorčilo tudi izpad tovrstnih revij. Lansko leto je bila revija “za silo” izvedena na prostem – na ploščadi pred IKC Šentjur. Letošnja revija je bila prvič izvedena v novi dvorani Glasbene šole Šentjur, ki se je izkazala za odlično lokacijo za tovrstne male nastope. Pred začetkom osrednjega dela revije – nastopom vokalnih skupin – je zbrane nagovorila tudi Anita Koleša, vodja območne izpostave JSKD. “Območna srečanja vokalnih skupin so tradicionalna in se dogajajo po vsej Sloveniji. Vseskozi smo upali, da bodo po letih letih, ko smo bili v zaprtih protorih, ostalo enako število pevskih sestavov in pevcev. Mislim, da nam je to uspelo, in kar je najpomembneje, da ste skupine ostale skupaj, da boste rasle in se znova postavite na oder,” je povedala Koleša.

Strokovna spremljevalka revije je bila Danica Pirečnik, ki je lansko leto od JSKD prejela najvišje priznanje za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Šentjurska ljubiteljska kultura premore devet odraslih pevskih zborov in štiri vokalne skupine, ki so se v nadaljevanju koncerta tudi predstavile. Kot prve so na oder glasbene šole stopile pevke Vokalne skupine Kresnice, ki imajo tudi novo umetniško vodjo – Polono Pevec Pungeršek. Zapele so dve skladbi Dajte, dajte in Siyahamba. Vokalno skupino Jakobčani vodi Luka Černe. Skupina je nastala iz moškega dela Mešanega zbora Sv. Jakob. Vokalna skupina Glasovir poje pod umetniškim vodstvom Tine Pečar. Pevke so v duhu biližajočega se večera Pod ipavčevo lipo prisegale na popevke.

Kot predzadnji so se na reviji predstavili pevci Okteta TEŠ Šoštanj, pod umetniškim vodstvom Metke Atelšek Oman. So pa edini od nastopajočih sestavov, ki so v svoj repertoar dodali tudi latinski evharistični napev Ave verum. Kot zadnji so se šentjurskemu občinstvu predstavili še fantje Vokalne skupine 7 de’ci, pod vodstvom Leona Ašenbergerja. Pevci bodo v letošnjem letu praznovali desetletnico delovanja, med zapetimi skladbami pa so pevci izvedli tudi skladbo Siničja tožba, ki jo je priredil njihov umetniški vodja Ašenberger.

Po končani reviji so umetniški vodje dobili tudi uradno oceno Danice Pirečnik, pevcem pa so prinesli predvsem čestitke za nastope. (Jure Godler)

Sorodne novice

Revija odraslih pevskih zborov vstopa v četrto desetletje

Jure Godler

Costo & Costo na Linhartovem srečanju

Jure Godler

Po treh letih znova poklicali pomlad

Jure Godler

Tri gledališke skupine so se igrale gledališče

Jure Godler

Po dveh letih znova peli na 30. reviji pevskih zborov

Jure Godler

Musica academica tokrat še s filmom in baletom

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več