8.7 C
Šentjur pri Celju
01/10/2020
sentjur.net

Podajmo si roke

Gorica pri Slivnici, 18. 9. 2015 – Mednarodna kulturna prireditev, ki jo vsako leto organizira Zveza DU Kozjansko, je bila letos že 13. leto zapored. Toliko je tudi stara ta zveza, ki je nastala iz medobčinske koordinacije upokojencev. Prav pri DU Slivnica pri Celju, kot se je takrat imenovalo društvo, kateremu je predsedoval Ernest Zidanski, je bila prva prireditev. Po 13 letih pa se je ponovno vrnila v DU Gorica, ki se je med tem preimenovalo v DU Gorica in dobilo novo vodstvo s predsednico Zdenko Bevc Škof.

Vsa ta leta se na tej prireditvi predstavljajo glasbene skupine posameznih društev. Ves čas pa so prisotni člani Tamburaške skupine Zelenjak, ki tako dajejo pečat mednarodnemu sodelovanju. Tudi s Huma na Sotli so se že predstavili, prav tako slovensko DU iz Pliberka. Iz DU Obsotelje in Kozjansko so vsa leta na tej prireditvi, ki od letos dalje nosi ime Podajmo si roke. Prisotni so bili tudi Slamjeki iz DU Planine pri Sevnici, Ljudske pevke iz Rogatca in Vaške pevke iz Pristave pri Mestinju. Zelo pomembno je, da je prireditev Podajmo si roke tudi medgeneracijska. Vsako leto na njej nastopajo tudi mlajši in tako vsi skupaj utrjujejo medsebojne vezi. Kulturna prireditev je vsako leto v drugem kraju, pri drugem društvu upokojencev, v drugi občini. Tako se še bolj približajo svojim upokojencem in vsem ostalim, ki pridejo prisluhnit. Vstop je vedno prost.

Datum je vedno izbran v času praznika občine, v kateri gostujejo. Tako je bilo tudi letos, ko so gostovali v šentjurski občini. Prireditev Podajmo si roke je bila v Gorici pri Slivnici ob sodelovanju tamkajšnjih članov DU. Župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci, ki je sprejel pomoč in sodelovanje na tem srečanju, je po nagovoru poskrbel še za glasbeno presenečenje, saj je na oder povabil kolege župane iz občin Dobje, Podčetrtek, Vitanje, Štore, Polzela in nekdanjega župana občine Kozje. Skupaj so zapeli in tako tudi oni podali roke vsem zbranim.

Ob koncu prireditve se je Mimica Kidrič, predsednica ZDU Kozjansko, ki je prireditev tudi vodila, vsem iz srca zahvalila za pomoč ter skupaj z nastopajočimi in obiskovalci ugotovila, da je to bila ena najboljših. Tamburaški skupini Zelenjak je v imenu ZDU Kozjansko predala zlato plaketo v zahvalo za dolgoletno prijateljstvo in mednarodno sodelovanje. »Zelo sem ponosna, da je tako lepo uspela 13. prireditev. To je znak, da upokojenci znamo prenašati svojo kulturno dediščino na mlajše rodove. Moja in želja vseh je, da se naslednje leto zopet zberemo, do takrat pa želim vsem največ zdravja,« je povedala Kidričeva.

Nastopili so člani DU: Gorica pri Slivnici – Včerajšnjaki, Pristava – Vaške pevke in Vaške pevke z županom občine Podčetrtek Peter Misja, Kostrivnica – Ljudski pevci in godci, Gorica – citrarka Iva Čede, Dobje – Tamburaška skupina OŠ Dobje, Grobelno – Šentviški 5, Planina pri Sevnici – Slamjeki, Gorica – pevec Martin Unetič, Rogatec – Ljudske pevke, Podčetrtek – duo Po starem Slavko Kajba in Jože Filipančić in vsakoletni gostje iz sosednje Hrvaške – Tamburaška skupina Zelenjak. (Milenka Blažević, Foto: Milenka Blaževič, arhiv DU Gorica)

 

Sorodne novice

Ernestu Zidanskemu velika plaketa ZDUS-a

Jure Godler

Likof na taberhi

Jure Godler

Tradicionalna Mednarodna kulturna prireditev upokojencev

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več