21.7 C
Šentjur pri Celju
15/06/2024
sentjur.net

Poletni folklorni večer

Šentjur, 4, 7. 2015 – Pomembni del k obujanju starih šeg, plesov in pesmi je danes zaupan folklornim društvom. Takšen koncert pa so ponovno letos pripravili članice in člani Folklornega društva Šentjur, katerega začetki delovanja segajo v davno leto 1963. V lepem toplem večeru so se pred Galerijo Zgornji trg zbrali številni folkloristi kar petih folklornih društev. Domačini so v goste povabili še Folklorno društvo Jurovčan iz Jurovskega dola, Folklorno društvo Sveti Štefan, Folklorno skupino Dravca iz Dravograda in KUD Mihovljan iz Hrvaške. Žal pa sta čas dopustov in topli dnevi terjala svoj davek in je bila udeležba gledalcav za odtenek manjša. “Veseli nas, da skupaj z nami cenite kulturno dediščino, ki so jo za nas raziskovali in ohranjali številni etnologi,” je na začetku pozdravila prisotne povezovalka programa Nina Gajšek. Obiskovalce je povabila tudi na stalno razstavo v objektu nekdanje šole na Planini, ki je posvečena etnologu Niku Kuretu.

Kot prvi so nastopili domačini, Folklorno društvo Šentjur, ki ga vodi Eva Rožanc, z Belokrajnskimi plesi. Sledili pa so še ljudski plesi Splet “Na Jurjevo”, ki so ga zaplesali plesalci FS Jurovčan, “Snočka sam tu droga fučkal i popeval,” hvaških gostov, “Vasovali” so v FD Sveti Štefan, “Saki petek jutr,” so zaplesali Dravograjčani koncert pa zaključili s plesom KUD Mihovljana “Nigder lepše kak je v Međimurju”. Med plesi pa sta še Janko in Sudka pokazala običaj spravljanja sena in obešanja na kozolec. Za konec pa je predstavnica JSKD Nastija Močnik podelila še Marotove značke, za dolgoletno udejstvovanje v folklorni dejavnosti. Za petletno udejstovanje sta bronasti znački prejela Matej Tanjšek in Poldka Zavšek, za 10-letno udejstovanje je srebrno značko prejel Boris Mraz. Najvišje priznanje – zlato Marotovo značko za 15-letno delovanja – pa sta prejela Blaž Jug in Majda Mauer. (Jure Godler)

Sorodne novice

Vražički s plesom obeležili 20-letnico delovanja

Jure Godler

»Za stare, za mlade, za luštne ljudi …«

Urša Kajba

Zaplesali v Poletni folklorni večer 2023

Jure Godler

Na odrskih deskah bo igra Sinoči na vasi

Milenka Blažević

Folklorni skupini združili moči za mednarodni festival

Jure Godler

Prijateljstvo brez meja – Erasmus + projekt Discover and Create

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več