21.7 C
Šentjur pri Celju
15/06/2024
sentjur.net

Poletni slikarski diptih z dvema umetnikoma

Šentjur, 1. 8. 2022 – Dva priznana umetnika – Vlado Geršak in Božidar Ščurek – sta svoja dela razstavila tudi v Galeriji Zgornji trg. Razstava je nosila ime Poletni slikarski diptih. Diptih je umetniško delo, sestavljeno iz dveh kosov ali plošč, ki skupaj tvorita poseben umetniški izdelek, ki ga je mogoče pritrditi ali sestaviti med seboj. Avtorja razstave pa se nista poslužila teh izdelkov, ampak so organizatorji razstave izraz diptih prenesli na dva avtorja, ki skupaj tvorita umetniški izdelek.

Organizator razstave je bilo Društvo likovnih ustarjalcev Rifnik Šentjur, v katerega sta včlanjena tudi avtorja razstave. Aktivnosti za pripravo slikarske razstave je vodil bivši predsednik društva Dragan Podovac. Razstava sodi v sklop dogodkov Šentjurskega poletja, zato je zbrane pozdravila tudi podžpanja občine Šentjur Silva Koželj. Da pa ni bila prireditev brez glasbenega predaha, so poskrbeli pevci Drameljskih Dalmatincev, ki jih vodi Gregor Kolar. Pevci so z dalmatinskimi skladbami vnesli v galerijo pridih morja, sonca in čas dopustov.

Predstavitev umetnikov

Slikar Vlado Geršak pripada krogu celjskih likovnikov, za katerega je značilno, da so glede na že desetletja trajajočo živahno likovno dejavnost osrednjega medobmočnega vodilnega celjskega Likovnega salona v svoji umetniški ustvarjalnosti izjemno eksperimentalni. Tako ni nič nenavadnega, da sta tudi v ponudbi Vlada Geršaka zastopana hkrati abstrakcija in realizem. Tako so že povsem klasični slikarski posegi Vlada Geršaka območje abstraktnega komponiranja z obliko in barvo kot proces zgolj epizodnega značaja in so pomembni predvsem glede pridobivanja novih slikarskih izkušenj, ki jih sem in tja dokaj likovno uspešno in zanimivo uporabi slikar v kompozicijah, ki presegajo dimenzije realnega. “Bistveno težišče slikarstva Vlada Geršaka je predvsem v želji po slikarskem obvladovanju principov realizma,” je med drugim v likovni kritiki zapisal dr. Mirko Juteršek.

“Božidar Ščurek je že v gimnaziji v sebi nosil slikarski talent, ki ga je nedvomno podedoval po svojem očetu Jožetu. Že precej let je vpet v slovensko likovno dogajanje, je reden gost slovenskih slikarskih prireditev, ex-temporov, taborov, strokovnih združenj, od koder se praviloma vsako leto vrača z najmanj eno žlahtno nagrado, s priznanji, ki krepijo njegovo samozavest tako, da se potlej še bolj sproščeno poigrava z likovnim poljem in širokim kolorističnim razponom. Danes natančno ve, kdaj mu slika uspe, in nikoli ne vrže puške v koruzo, če ugotovi, da nekaj na podobi ne učinkuje prav. Išče in tudi odkrije, kako zaokrožiti vse dele, vse elemente v celoto,” je o slikarstvu Božidarja Ščurka zapisala likovna kritičarka Marlen Premšak. (Jure Godler, foto: Danijel Berden)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več