6.7 C
Šentjur pri Celju
24/04/2024
sentjur.net

Ponkovški učenci na Poljskem

Učenci in učitelji OŠ Blaža Kocena Ponikva, ki smo vključeni v project COMENIUS, smo tokrat obiskali glavno mesto Poljske, Varšavo. Uvodno srečanje je bilo v Romuniji, projekt pa se je začel oktobra 2012 z obiskom Severne Irske.  Med 18. in 22. marcem 2013 je prva skupina učenk ob spremstvu učiteljev že potovala na obisk v Kunovice na Češkem. V projektu sodeluje šest šol iz šestih držav, in sicer z Irske, Severne Irske, Češke, Turčije, Poljske in Slovenije. Skupna tema projekta je ABC komunikacije.

Kdo gre na Poljsko?

Projekt temelji na medsebojnem druženju, tako učencev kot učiteljev, spoznavanju drugih kultur, jezikov, spoznavanju drugih šolskih sistemov, uporabi informacijske tehnologije in aktivni uporabi tujega jezika.

Za sodelovanje v projektu so zbrali prostovoljne prijave tako med učitelji kot učenci. Pri slednjih pa je izbor potekal glede na to, kako zavzeto so se lotili zastavljenih nalog, ki so se nanašale na sodelujoče države. Za gostovanje na Poljskem so bile tako izbrane učenke iz sedmega, osmega in devetega razreda: Lucija Voga, Mateja Žvegler, Lana Detelj, Špela Tiselj, Tina Dobnik in Katja Kolar. Učenke so si s svojimi poljskimi gostiteljicami že prej dopisovale po elektronski pošti ter klepetale preko videokonference. Na poti so jih spremljali ravnateljica Andreja Ocvirk, učiteljica Urška Podčendenšek ter učitelja Andrej Podgoršek in Marko Golež.

Nova spoznanja in prijateljstva

Po celovečernem potovanju z vlakom smo zjutraj prispeli na varšavsko centralno železniško postajo, kjer so učenke pričakale tamkajšne učenke in njihovi starši gostitelji, učitelje pa nas je sprejela prijazna učiteljica Anja ter nas pospremila v prijeten hotel, v katerem smo bili nameščeni.

Med 2. in 7. junijem 2013 smo tako preživeli nepozaben teden. Obiskovali smo njihovo šolo, se udeležili delavnic, njihovih nastopov ter spoznali kulturno-zgodovinske znamenitosti Varšave, največjega poljskega mesta, ki ima približno 1, 7 milijona prebivalcev. Obiskali smo parlament,  muzej varšavske vstaje, staro mestno jedro s kraljevo palačo, rojstno hišo Marie Curie in številne druge zanimivosti, preizkusili pa tudi številne kulinarične dobrote. Sprejel nas je gospod Rafał Miastowski, župan okrožja BIELANY, v katerem deluje gostiteljska šola, kjer so nam tudi predstavili značilnosti njihovega šolskega sistema.

Zadnji dan smo obiskali kraj Żelazowa Wola, kjer smo si ogledali rojstno hišo znamenitega pianista in skladatelja Frederica Chopina ter se sprehodili po čudovitem parku. V mestu Łowicz pa smo se udeležili zanimive delavnice, kjer smo se preizkusili v ustvarjanju cvetja iz papirja v značilnih pisanih barvah.

Teden je minil prijetno in sproščeno. Vsi učenci in učenke so bili sprva nekoliko zadržani, a je trema sčasoma zbledela. Kot smo lahko ugotovili učitelji spremljevalci, je znanje angleščine učenk s Ponikve odlično, saj so ga povsod spretno uporabljale. Na poti domov z vlakom smo tako v pogovoru in pri izmenjavi vtisov prišli do zakjučka, da smo videli veliko zanimivega, si nabrali novih spoznanj in izkušenj ter da bo obisk Poljske zagotovo vsem ostal v prijetnem spominu.

Naslednje srečanje projekta COMENIUS bo potekalo letos oktobra v Sloveniji. Učitelji OŠ Blaža Kocena že pridno pripravljamo program, tuji učenci in učitelji pa se že veselijo obiska naše prelepe dežele. (Marko Golež)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več