23.9 C
Šentjur pri Celju
04/07/2020
sentjur.net

Potrgali potomko najstarejše trte

Šentjur, 4. 10. 2015 – Ob Ipavčevi hiši potomki mariborske najstarejše trte – modri kavčini – prostor zelo ustreza. Mestni viničar Jurij Malovrh je z leti pustil, da se je trta razbohotila, v teh 19 letih, kar je nasajena, na vso pročelje hiše in letos je tudi zelo lepo obrodila. Na trgatvi se vsako leto zberejo “tisti pravi ljubitelji potomke najstarejše trte,” je uvodoma povedala povezovalka programa Polonca Mastnak. Grozde v dosegu rok sta že predhodno obrala Malovrh in Alojz Krajnc, za tiste malo višje ležeče pa je že bila pripravljena primerna lestev. “Nekaj let nazaj je naša modra kavčina obrodila že preko 300 grozdov, letos ni tako polna, je pa zato toliko bolj sladka,” je dodal gospodar vinske trte, župan mag. Marko Diaci.

“Letošnja letina je bila za nas vinogradnike veliko boljša kot lanska,” je dodala Martina Žavski, vinska kraljica Svete Helene, ter nadaljevala s povabilom na Martinovanje na Sveto Heleno, 8. novembra. Prireditev pa vsako leto začinita tudi oba slavnostna govorca – gospodar vinske trte in mestni viničar. Slednji se je pošalil, da je župana v tem drugem županskem mandatu precej spreobrnil, “zdaj že loči rdeče in belo vino …,” je povedal Malovrh ter nadaljaval: “Pa tudi piva ne pije več toliko, kar se vidi po trebuhu.” Letos je trta rodila 76 grozdov, nekaj pa so jih “pljunili” na neki poroki. Opozoril je vinogradnike, naj skrbno kletarijo, saj se lahko tudi iz dobrega grozdja pridela slabo vino. Ob petju pevk in pevcev Jesenskega cvetja so Modro kavčino pobrali in pozobali, nadaljevali pa na Ipavčevem vrtu ob prigrizku in lanskem vinu. (Jure Godler)

Sorodne novice

Letos ocenili nekaj manj vinskih vzorcev

Jure Godler

Prejeli smo: Razstavili reprodukcije akvarelov Šentjurja

Jure Godler

Vinski kraljici Svete Helene se je pridružil še górman – vinar

ViP

Trgatev 2019: Rdeče vino je odlično za srce

Jure Godler

Trgatev kronala vodnjak in odojek

ViP

Dan D za vinogradnike

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več