20.9 C
Šentjur pri Celju
03/08/2020
sentjur.net

Potrgali so grozdje na krožišču

Gorica pri Slivnici, 28. 9. 2019 – Verjetno eno najlepših slovenskih krožišč stoji v Gorici pri Slivnici. Na zeleno površino so slivniški vinogradniki pred leti postavili staro prešo in posadili nekaj sort vina. Eno izmed njih je tudi modra kavčina, potomka šentjurske mestne trte, ki je potomka mariborske trte, ki pri nas velja za eno najstarejših sort. Grozdje na krožišču je lepo obrodilo, zato so ga vinogradniki Društva vinogradnikov Sv. Urban iz Gorice pri Slivnice kanili obrati – na star način. Društvo je eno izmed treh društev v naši občini. Na trgatev pa so prišli tudi slivniški prijatelji iz hrvaške Bednje. “Mati narava nam je letos naklonila bogat pridelek, kljub nekaj nevšečnostim, nekaj oidija, peronospore in nekaj toče, vendar so sončni žarki popravili nekaj škode,” je povedal predsednik društva Milenko Tanšek. Da pa je vinograd na krožišču tako bogato rodil in da je bil primerno obdelan, je poskrbel goriški viničar Stanko Lesjak.

Zbrane vinogradnike je pozdravil tudi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci. Ta se je uvodoma spomnil, kar so nakazovala tudi na staro prešo pripeta sporočila, da je abrahama dočakal tudi Milenko Tanjšek in mu ob tem tudi čestital. Čestital je vinogradnikom za ohranjanje tradicije, saj so za namen trgatve priskrbeli tudi starinsko orodje – škaf in brento na veje, ki so ju uporabljali tudi njihovi očetje. V šali je predlagal, da se grozd izmeri in se kasneje primerja s tistim iz mestne trte v Šentjurju, kateri je večji. Za konec pa so se vinogradnikom pridružili še fantje iz fantovščine in Jožetu Bohorču na harmoniki so se pridružili tudi njihovi godci. Večino dela trgatve pa sta kljub številnim prisotnim vinogradnikom opravila župan in goriški viničar Lesjak. Poskrbeli so tudi za prigrizek, Tanšek pa je dobrohotno ponujal zbranim tudi svoj sladki mošt. (Jure Godler)

Sorodne novice

“Podoknica” Gorici pri Slivnici

ViP

Letos ocenili nekaj manj vinskih vzorcev

Jure Godler

#koronaintervju št. 18: Klara Hrovatič, rokometašica

ViP

Z Jasno Tuta so se potepali po Francoski Polineziji

Jure Godler

Babice in dedki predstavili predmete iz preteklosti

ViP

Na Ramni rajale številne maske

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več