20.3 C
Šentjur pri Celju
27/05/2020
sentjur.net

Predstavitev rekonstrukcije Ipavčevega kulturnega centra

Župan mag. Marko Diaci je včeraj, v sredo, 22. januarja, pripravil javno predstavitev projekta Rekonstrukcija in dozidava Ipavčevega kulturnega centra v Šentjurju.

Pogoj za izvedbo projekta so uspešno pridobljena razpisna sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini več kot 1,9 milijona evrov. Ob začetku predstavitve je župan povzel kronologijo – razpis ministrstva za kulturo je bil objavljen v začetku avgusta 2013, zato je bilo treba v kratkem času pripraviti načrte in projekt, s katerim je bila Občina Šentjur na razpisu uspešna in 24. decembra prejela tudi sklep ministrstva o pridobitvi sredstev, 31. decembra 2013 pa je bila podpisana tudi pogodba z na javnem razpisu izbranim izvajalcem del, podjetjem Remont d. d. iz Celja. Prenova zelo dotrajanega objekta, ki že dolgo več ne omogoča kakovostne izvedbe zelo raznolikih kulturnih in drugih prireditev, pa se je že pričela.

Kaj se bo postorilo?

Podrobnosti projekta je v nadaljevanju predstavil Zdenko Prosen iz projektantskega podjetja Studio List, Celje, na nekatere tehnične detajle pa so opozorili še strokovnjaki za scensko opremo, ozvočenje in osvetlitev. Poudarjena je bila odlična osrednja lokacija obstoječega kulturnega doma, ki so s popolno rekonstrukcijo pridobi 244 m² novih prireditvenih prostorov, ki se bodo nahajali v novi vhodni avli, odru v veliki dvorani, na voljo bo tudi nova mala prireditvena dvorana v nadstropju, novost bo zunanji dvoriščni prostor, ki ga bo prav tako mogoče uporabljati za razne dogodke. Poudarek bo na ureditvi sodobne scenske tehnike in sodobnega večnamenskega kulturnega centra, ki bo služil najrazličnejšim prireditvam. V glavni dvorani bodo nameščene pomične tribune, ki bodo omogočile bolj kakovosten ogled predstav, fleksibilna zasnova pa ohranja tudi možnost ostalih prireditev, koncertov in plesov, ki zahtevajo več stojišč in prostega prostora. V mali večnamenski dvorani se bodo lahko odvijali številni manjši kulturni dogodki, vaje, itd.. Zunanje prireditve bodo možne na zunanjem trgu, ki bo v na novo urejenem sedanjem atriju kulturnega dom in od koder bo po prenovi tudi glavni vhod v objekt. Ulična fasada bo ohranila sedanjo zasnovo z nekaterimi posodobitvami, medtem ko bo na vzhodnem traktu nameščena lesena fasada (izpolnjeni kriteriji t. i. zelenega javnega naročanja), ki bo ponazarjala notno črtovje in s tem ustvarjanje skladateljev Ipavcev. Nekaj manjših posegov je tako predvidenih tudi v neposredni okolici objekta. Za nabavo ustrezne opreme so bile izvedene študije akustike dvorane, sodobna odrska scena pa bo ustvarjalcem nudila neštete nove uprizoritvene možnosti ter nove tehnične rešitve. Dela se bodo izvajala na delu objekta, ki je v lasti Občine Šentjur.

Velja še omeniti, da bo prenovljeni kulturni center, prenova naj bi bila zaključena do septembra 2014, upravljala Zveza kulturnih društev Šentjur, omogočeno bo odprtje šestih novih delovnih mest. Kot je v obrazložitvi odobritve projekta Rekonstrukcija in dozidava Ipavčevega kulturnega centra Šentjur zapisala strokovna komisija, ki je izbirala med kar 58 vlogami (šestim projektom odobreno sofinanciranje), bo njegova izvedba »prispevala k povezovanju različnih kulturnih dejavnosti«. (Občina Šentjur, foto: J. G.)

Sorodne novice

Župan mag. Marko Diaci: Pomagajmo si med seboj

Jure Godler

Po svečnici še o minulem letu v naših župnijah

Jure Godler

Slabi ljubimci in odlična igra navdušili poln IKC

ViP

Četrtič izzvali p(ol)etje

ViP

Dan državnosti: Franjo Malgaj bi v današnjem času naredil Facebook skupino

Jure Godler

Čedahuči ali kar folksterji?

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več