8.2 C
Šentjur pri Celju
20/01/2021
sentjur.net

Prejeli smo: 18. Astronomska noč na Prevorju

Prevorje, 27. 6. 2020 – Člani Astronomskega društva (AD) Kosci Šentjur in Kulturnega društva (KD) Prevorje smo v sklopu Šentjurskega poletja ob koncu junija uspešno izpeljali, zdaj že tradicionalno prireditev, 18. astronomska noč na Prevorju. Glavni pokrovitelj vseh dogodkov Šentjurskega poletja je Občina Šentjur.

V prvem delu smo prisluhnili predavanju Urške Andrenšek, Romana Ocvirka, Majde Kamenšek Gajšek in Krištofa Skoka, ki so nam spregovorili o razvoju raziskovanja vesolja v zadnjih 100 letih. Predavanje se je navezovalo na razstavo, ki smo jo pripravili, in je nastala ob 100. obletnici mednarodne astronomske zveze IAU. Razstava z naslovom Preko vseh meja je obiskovalce popeljala skozi nekatere najpomembnejše in najbolj dih jemajoče dosežke sodobne astronomije, ki nam pomagajo bolje razumeti ta naš skrivnosten in navdušujoč dom – vesolje.

Prireditev je odlično uspela. Zaznamovali so jo čudovita noč, predavalnica na prostem, strokovna predavanja, razstava, veliko teleskopov, dober obisk, obisk članov drugih društev, pogostitev, sprehod z Majdo med zvezdami … Imeli smo srečo tudi s terminom, saj smo izkoristili trenutek, ko so se sprostili zdravstveno varnostni ukrepi glede števila obiskovalcev na prireditvi. Topla in jasna poletna noč nam je postregla z mnogimi zanimivostmi. Obiskovalci so lahko s svojimi telefoni, preko teleskopov fotografirali Luno, si ogledali planeta Jupiter in Saturn in se s pomočjo teleskopov sprehajali med meglicami, zvezdnimi kopicami in galaksijami. Tudi nekaj svetlih meteorjev je popestrilo noč. Najbolj zavzeti astronomi smo popolnoma izkoristili jasno noč in vztrajali do vzida čudovitega Sonca.

Veseli smo, da prireditev vsako leto privablja več obiskovalcev in da z obiskom iz cele Slovenije presega okvirje občine Šentjur. Ob koncu pa je prav, da čestitamo OŠ Slivnici pri Celju ob 20. obletnici nove šolske zgradbe na Prevorju in se hkrati zahvaljujemo, da lahko naše astronomsko društvo domuje v tako lepem kotičku Slovenije, pod streho POŠ Prevorje. (AD Kosci Šentjur, Roman Ocvirk)

Sorodne novice

Ne štejejo le materialne dobrine, štejejo  tudi pogovori

Majda Rezec

Na Prevorju 1.050 m nove asfaltne prevleke

Jure Godler

Prevorska kultura trdno zasidrana na tradicionalnih temeljih

Majda Rezec

Prevorje bo postalo nazaj Prevorje

Jure Godler

Zagorel je tovornjak – več kot 40.000 evrov škode

Jure Godler

Pajek ostaja predsednik prevorskih planincev

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več