4.2 C
Šentjur pri Celju
30/03/2020
sentjur.net

Prevorje bo postalo nazaj Prevorje

Šentjur, 17. 2. 2020 – Po večmesečnih prizadevanjih Občine Šentjur in Krajevne skupnosti Prevorje ter pobudi s strani krajanov Prevorja je Direkcija RS za infrastrukturo odobrila ponovno namestitev prometne signalizacije z označitvijo Prevorje, s katero se bo nadomestil trenutno postavljen znak z napisom Lopaca. Župan mag. Marko Diaci in predsednik sveta KS Damjan Maček sta ob tem izrazila veselje, da je direkcija prisluhnila želji ljudi ter krajank in krajanov, zatem ko sta večkrat podprla njihove argumente v pogovorih z direkcijo.

Kot je znano, je direkcija v poletnem času po terenskem ogledu ugotovila, da obstoječa tabla na regionalni cesti Črnolica–Lesično ni v skladu z določbami Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah. Kot razlog so navedli, da prometni znaki za začetek in konec naselja lahko vsebujejo zgolj imena dejanskih naselij, kar je v tem primeru Lopaca, ne pa tudi Prevorje, ki je zgolj geografski pojem. Direkcija je zato odločila, da se znak zamenja z napisom dejanskega naselja na tej lokaciji – Lopaca. Občina Šentjur je bila pri tem pozvana k izjavi soglasja, česar ni mogla zavrniti, saj s svojim temeljnim dokumentom – statutom – ni mogla dokazati obstoj naselja Prevorje (KS Prevorje namreč sestavljajo zgolj vpisana naselja Lopaca, Krivica, Straška Gorca, Žegar, Dobje pri Lesičnem in Košnica).

Za Prevorje gre

Krajani KS Prevorja se z na novo nameščeno tablo Lopaca niso strinjali in navajali zgodovinske, upravne in druge razloge, oblikovana pa je bila tudi Civilna iniciativa »Za Prevorje gre«, za povrnitev prejšnjega imena. Sledil je zbor krajanov z vodstvom KS Prevorje, predstavniki Občine Šentjur in PP Šentjur, na podlagi česar je bila oblikovana skupna formalna pobuda direkciji, da vrne krajevno označbo Prevorja. Krajani se sicer niso strinjali niti z vmesno postavitvijo označevalne turistične (rjave) table z napisom Prevorje.

Vse navedene argumente je župan mag. Marko Diaci večkrat osebno zagovarjal v usklajevalnih pogovorih z direkcijo, predsednik sveta KS Maček pa je prav tako zagotovil, da gre za voljo in zahtevo vseh njihovih krajanov. Občina Šentjur je med tem tudi podala preklic izjave v zvezi s preimenovanjem naselja Prevorje v naselje Lopaca. Pri tem se je sklicevala na določila Zakona o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb, da se naselja lahko poimenuje tudi na podlagi imen, povezanih z zgodovino in kulturnim izročilom naselja.

Konec minulega tedna so iz Direkcije RS za infrastrukturo sporočili, da je bilo zahtevi lokalne skupnosti ugodeno, direkcija pa s tem ponovno izdaja nalog za postavitev prometnih znakov za označitev naselja Prevorje ter odstranitev prometni znakov Lopaca. Odstranitev in postavitev novih znakov bo v naslednjih dneh, takoj, ko bodo opravljene vse formalnosti in bo to omogočalo tudi vreme, izvedlo podjetje VOC Celje, d.o.o..

 Mag. Marko Diaci: »Veseli me, da smo dokazali, da lahko z enotnim nastopom in dobrimi argumenti obidemo birokratska zakonska določila, ki za direkcijo in prometne poti niso ključnega pomena, imajo pa ogromen simbolni pomen za krajanke in krajane Prevorja, saj gre vendarle za pomemben del njihove identitete in pripadnosti. Enako velja za Občino Šentjur, katere neločljivi del Prevorje je, je bilo in tudi bo. Zato smo v vzpostavitev starega stanja vložili veliko truda in energije. Tabla Prevorje se vrača, voznike in obiskovalce pa naj ne opozarja le na to, kje se nahajajo, ampak tudi, da so v naselju, kjer velja še posebna opreznost pri vožnji.« (vir: Občina Šentjur)

Sorodne novice

Prevorska kultura trdno zasidrana na tradicionalnih temeljih

Majda Rezec

Zagorel je tovornjak – več kot 40.000 evrov škode

Jure Godler

Pajek ostaja predsednik prevorskih planincev

Jure Godler

Na Prevorju polnili vreče

Majda Rezec

Naj v naših mamah bo vedno pomlad

Jure Godler

Medgeneracijska delavnica pletenja košaric

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več