23.6 C
Šentjur pri Celju
21/09/2023
sentjur.net

Prijateljstvo brez meja – Erasmus + projekt Discover and Create

Dobje, 18. 6. 2022 – Vzgojitelji in varovanci Vrtca Dobje so se v šolskem letu 2019/20 pridružili mednarodnemu potovanju – spoznavanju, odkrivanju domačih in drugih evropskih kultur ter izmenjavi dobrih praks med vzgojitelji. V okviru Erasmus + projekta Discover and Create je Vrtec Dobje sodeloval z vrtcem iz Francije, Poljske, Estonije, Cipra in Turčije. Projekt je zaradi epidemiološke situacije trajal 3 leta, kar pa je še dodatno okrepilo prijateljske vezi med vsemi vključenimi.

V mesecu aprilu je Vrtec Dobje gostil 18 vzgojiteljev iz omenjenih držav. V tednu od 25. do 29. aprila so gostje izkusili delček naše kulturne in naravne dediščine in skupaj z učenci Osnovne šole Dobje in varovanci vrtca sooblikovali kulturni program ob dobrodošlici. Varovanci vrtca so bili poleg besede dobrodošlice gostujočih vzgojiteljev in obiska maskot, deležni tudi njihovih dobrot, prisluhnili pa so tudi zgodbi o Rdeči kapici v vseh šestih jezikih, vključno z angleščino.

Medobčinska revija petja in plesa

Ob zaključku projekta so se 3. junija 2022 varovanci Vrtca Dobje s tradicionalnimi plesi iz vseh omenjenih držav predstavili tudi na medobčinski reviji petja in plesa – Veseli vrtiljak – v Šmarju pri Jelšah in tako izven meja njihove občine ovekovečili zaključek »popotovanja«. Le-tega so ob zaključku šolskega leta proslavili tudi v vrtcu. V ta namen je izšel skupni animirani film Prijateljstvo brez meja, ki predstavlja elemente vseh vključenih kultur.

Pomen vključevanja v mednarodna sodelovanja je v kulturno enotnem okolju, v katerem se nahaja Osnova šola Dobje, tako za najmlajše, kot tudi starejše deležnike, izjemen. Le-to nas poleg spoznavanja in razumevanja lastne kulturne dediščine in krepitve narodne zavesti, spodbuja k širjenju obzorij in sprejemanju drugačnosti ter vabi k strpnemu dialogu. (Nataša Gobec)

Sorodne novice

Učenje izven zidov vrtcev in šol – Erasmus partnerstvo

Jure Godler

S plesom obudili čare in skrivnosti orienta

Jure Godler

Ura angleščine povezala učence 13 osnovnih šol iz 12 držav

Jure Godler

Harlekinovci znova s plesom zaključili leto v Šentjurju

Jure Godler

TBA-jevci odlični na državnem prvenstvu in mednarodnih tekmovanjih

Jure Godler

Prejeli smo: O varnosti motoristov na OŠ Dobje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več