24.1 C
Šentjur pri Celju
18/07/2024
sentjur.net

Prižgali 20.000 lučk – za vsakega Šentjurčana ena

Planina pri Sevnici, 11. 12. 2020 – Prihaja božični čas, čas ko se življenje vsaj malo umiri. Družine se zberejo na kupu, ob toplem ognjišču, novoletni jelki. Letos bo božični čas precej drugačen. Prireditve in zadrževanje večjega števila ljudi na enem mestu so prepovedana. Na praznični čas bodo opozarjale le redke okrasitve. Občina Šentjur se je potrudila in okrasila pešpot ob Pešnici, ostalo pa je v domeni posameznikov. Ena takšnih svetlih zvezd je tudi Klavdija Simler iz Visoč. Simlerjeva je že lansko leto jaslice razstavila celo v Vatikanu, na razstavi “100 presepi in Vaticano”. Letos pa se je odločila, da pričara božično vzdušje pri sebi doma.

V Vatikanu in Visočah so se tako v petek ob 17. uri sočasno prižgale božične lučke. Na Visočah jih je bilo več kot 20.000. “Ker je v naši občini skoraj 20.000 prebivalcev, smo prižgali ravno toliko lučk, da bo za vsakega občana svetila ena,” je uvodoma povedela Simlerjeva. Poleg številnih lučk pa sta z možem Robijem odkrila še čudovite in ročno izdelane jaslice z naslovom Božična pravljica 2020. Figure so narisane na lesenih podlagah z akrilnimi barvami in so naravne velikosti. Oblečene so v kozjansko narodno nošo iz leta 1910. Zibelka in dete v njej so prav tako naslikane po originalni predlogi iz tistega obdobja. Za pravilno ponazoritev oblačil pa ji je pozirala družina iz Laškega, ki ima narodne noše iz tistega obdobja.

Kozjanske jasli

Jasli je okrasila s kmečkim orodjem in pripomočki, ki si jih je Simlerejva izposodila od sosednje kmetije. Štalca pa je narejena iz lokalnega lesa. Za motive živali je uporabila slovenske avtohtone pasme – vol je cikasto govedo, jezersko-solčavske ovčke, štajerske kokoši in nenazadnje kranjska čebela. V ozadju so se predvajale božične pesmi citrarke Jasmine Levičar. Z ročno izdelanim zunanjim kaminom je poskrbela, da obiskovalcev ni preveč zeblo.

Prav tako pa je v kulinarični svet vpeljala novo sladico. V Božičkovi pekarni je Simlerjeva tradicionalno češko jed spremenila v slovensko ter jo poimenovala krofkuši. Beseda je izpeljanka iz slovenske – krofi in češke jedi kurtuš. Te je ponudila tudi obiskovalcem prižiga lučk. “Jaslice so zame nekaj posebnega, kjer se lahko izkažem s svojo umetnostjo in čarobnostjo. Jaslice niso samo jaslice v puščavi, kot so bile v pravem pomenu besede, ampak se trudim vsako leto jaslice popeljati nekam drugam,” je dodala umetnica in odlična kuharica Klavdija Simler.

V ta projekt je bilo vloženega skoraj leto dni dela, ki pa se ne bo končal z letošnjimi prazničnimi dnevi. Simlerjeva že razmišlja v naprej, kako bo drugo leto Božično zgodbo nadgradila, saj ima še nekaj prostora okoli svoje hiše in jaslic. (Jure Godler)

Sorodne novice

Srebrno priznanje za slovenski poprtnik

Jure Godler

Kljub močnemu sneženju ustvarili Božično pravljico

Jure Godler

Naenkrat zasvetilo več kot 27.500 lučk

Jure Godler

Varstveno delovni center Šentjur: Jaslice tudi letos

Jure Godler

Tudi jaslice niso varne pred tatovi

Tjaša Ferlež

Klavdijin recept: Kako pripraviti malo drugačne pirhe

Klavdija Simler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več