1 C
Šentjur
10/12/2019
sentjur.net

Razmišljajte o energiji, frekvencah in vibracijah

Šentjur, 22. 3. 2018 – Glasbena šola Šentjur in JSKD OI Šentjur sta združila moči pri organizaciji ene najbolj “nenavadnih” glasbeno-gledaliških predstav, ki so stale na šentjurskem odru Ipavčevega kulturnega centra. V goste je prišel vsestranski glasbenik in fizik Janez Dovč. Ta je v gledališki predstavi Tesla povezal biografijo in izume genialnega znansvenika Nikole Tesla, človeka, za katerega marsikdo trdi, da je “izumil 20. stoletje”. Predstava se sprehodi skozi devet poglavij Teslovega življenja ter na svoj način predstavi njegove izume, predvsem izpostavi njegovo največjo željo po izboljšavi sveta. V predstavi je Dovč zaigral na instrumente, ki jih kot fizik naredil sam in jim lahko brez dlake na jeziku rečemo, da so zelo nenavadni – Teslova tuljava, laserska harfa, teremin, različni sintezatorji zvoka in ostali futuristični instrumenti.

Predstava je bila za marsikoga zelo poučna, saj je tesno povezal fiziko in glasbo – naravoslovje in družboslovje. Namen tega spektakla pa je posredovanje sporočila, naj ljudje sodelujejo pri izgradnji Novega sveta, ki ne bo svet zatiranih in ponižanih, temveč svobodnih ljudi, narodov, ki so si med sabo enakovredni v dostojanstvu in spoštovanju sočloveka. Predstava z imenom Tesla je zagotovo ena izmed tistih, ki daje poslušalcu spoznanje, da nismo sami v vesolju, ki bije v ravnovesju in samo tako lahko deluje še naprej. (Jure Godler)

Sorodne novice

Prejeli smo: Izjemen uspeh šentjurskih glasbenic v Trstu

Jure Godler

Prejeli smo: Začenja se 20. sezona abonmaja Gustav

Jure Godler

Dvajset let v skladu s kulturo

Jure Godler

Musica academica tudi tokrat z operno zgodbo

Jure Godler

Pridobljeno znanje so pokazali na koncertu

Jure Godler

Večer pod lipo z ljudskimi pevci in godci

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več