10.7 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Razstava, posvečena prvi kuharski TV-zvezdi

Šentjur, 30. 6. 2022 – Šentjurska galerija – Galerija Zgornji trg je tokrat gostila razstavo Posavskega muzeja Brežice, ki skrbi za premično dediščino Posavja. Razstavo so prvič leta 2021 posvetili tudi kuharskemu mojstru Ivanu Ivačiču, saj je lani minilo 100 let od njegovega rojstva. Razstavo pa so v naši galeriji pokazali tudi Šentjurčanom. Ivan Ivačič je kuharski mojster, ki je svoje znanje in veščine občinstvu posredoval s pomočjo televizije. Tam se je s svojo osebnostjo, humorjem in iznajdlivostjo očaral gledalce pred TV zasloni.

Seveda je bila v tistem času televizija redkost, zato so marsikateri njegove oddaje gledali pri sosedih ali znancih. Zanimivost oddaj in razlika od današnjih šovov pa je bila tudi ta, da je kuhanje potekalo v živo, z vsemi komentarji in tudi napakami ob kuhanju, oddaje so trajale eno uro. Ivan Ivačič je tudi v času svojega življenja napisal več kuharskih knjig – njegova prva knjiga s preprostim naslovom – Kuharska knjiga – je doživela kar 11 izdaj. Svoje znanje je kuharski mojster kalil v številnih restavracijah doma in po svetu, za svoje kuharske mojstrovine in delo pa je bil večkrat nagrajen. Kuhal pa je tudi tovarišu Titu.

Razstavo je v Šentjur povabila vodja izpostave JSKD Anita Koleša, ki je prevzela tudi moderatorstvo dogodka. Zbrane je pozdravila tudi podžupanja občine Šentjur, Silva Koželj. Poudarila je, da se s to razstavo nadaljuje uspešno sodelovanje s Posavskim muzejem Brežice, ki je razstavo pripravil, in z RAK-om ter JSKD-jem. “Tovrstno sodelovanje inštitucij je zelo pomembno, saj se na ta način bogati kulturna izmenjava in se posamezni projekti predstavijo širši in ne zgolj lokalni javnosti,” je poudarila.

Zapuščina dostopna javnosti

Direktorica Posavskega muzeja Brežice, Alenka Černelič Krošelj, je izpostavila, da leto 2021 ni bilo naklonjeno druženjem in ne skupnemu prehranjevanju, kljub temu so odprli to razstavo. Še posebej je bila ponosna, da so razstavo pripravili skupaj s Petrom Ivačičem, zdravnikom in sinom slavnega kuharja in z njegovo družino. “S tem so pokazali, da je pomembno, da zapuščina mojstra Ivačiča – tako predmeti kot fotografije – ostane dostopna javnosti,” je povedala.

Z Petrom Ivačičem, ki je prav tako bil prisoten na razstavi, se je pogovarjala Koleševa. Sin kuharskega mojstra je razkril, da je očetu večkrat pomagal pri kuhanju in s tem si je tudi ustvaril žilico za kuhanje. Čeprav je po poklicu zdravnik, pove, da rad večkrat prime za kuhalnico in pripravi jedi, kot sta jih nekoč s svojim očetom. Govoril je tudi o času in pritiskih ob snemanju kuharskih oddaj, saj so oddaje bile snemane v živo in ni bilo moč popravili izrečenih stavkov.

Gostitelji razstave so posrkbeli še za dopolnitev te – izdali so namreč knjižico – Kuharski zvezek, v katerem so zbrali nekaj Ivačičevih receptov, s keterimi so se spopadli znani Šentjurčani. Med drugimi so se s kuharsko žlico poskusili podžupanja Koželjeva, Marica Bohorč, Edith Costo, Jure Raztočnik, Tanja Gobec, Peter Lapornik, Matic Plemenitaš in številni drugi. Vse skupaj je ovekovečila fotografinja Andreja Martinović in ravno njene fotografije so krasile tudi del razstave. Za kulturni program je poskrbela skupina Šent trio.Da je bil večer popoln, so za kulinarični vložek poskrbeli še v Šolskem centru Šentjur in pripravili dve okusni jedi. (Jure Godler, foto: Jure Godler, Kvirina M. Zupanc)

Sorodne novice

Nov začetek med obrazi, mesti in osati

ViP

Združena ustvarjalnost matere in hčere

Tjaša Ferlež

Kiparska dela Železne dobe ustvaril iz starega železa

Jure Godler

Likovnice UTŽO v poklonu na Edvarda Ravnikarja

Jure Godler

Zvok klekljev je bil za moja ušesa najlepša melodija

Tjaša Ferlež

Jožica Orač odprla razstavo svojih del

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več