1.4 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

Revidirali veliko akcijo pogozdovanja na Krasu

Šentjur, 23. 3. 2023 – Mladinske delovne brigade so se formirale v povojnem obdobju, kjer so brigadirke in brigadirji izvajali organizirano prostovoljno delo. Predvsem so pomagale pri izvajanju del javnega pomena, kjer so gradili večinoma ceste, pa tudi tovarne in drugo infrastrukturo. Ena takših brigad je bila na Šentjurskem aktivna leta 1977, poimenovala pa se je po narodnem heroju Milošu Zidanšku, delovala pa je skoraj desetletje. Sedež mladinske delovne brigade je bil na Planini pri Sevnici.

Čeprav je takšno množično prostovoljno delo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja skoraj izginilo, pa se je na pobudo posameznikov leta 2018 ustanovil Klub brigadirjev MDB Miloš ZIdanšek Šentjur in drugih brigadirjev, ki mu predseduje Janez Kukovič. Brigadirji so znova dokazali, kaj se da narediti s skupnimi močmi in so se na pobudo Kukoviča in šentjurskega društva znova združili v vseslovenski akciji pogozdovanja Krasa, ki ga je opustošil velik požar.

Predstavniki brigad

V sejni sobi Razvojne agencije Kozjansko so se v četrtek zbrali predstavniki klubov brigadirjev iz skoraj vse Slovenije. Uvodoma je zbrane pozdravil Janez Kukovič ter jim na kratko predstavil zgodovino Šentjurja. Nadaljeval je z osrednjo točko sestanka – skupne akcije pogozdovanja Krasa, po požaru, ki je prizadel tisto področje. Skupne akcije, ki jo je koordiniral šentjurski klub brigadirjev, so se udeležili tudi brigadirji iz Srbije in Makedonije. “Cilj današnega pogovora je, da ugotovimo, če je bila ta aktivnost primerna in koristna,” je povedal Kukovič, in priznal, da so kljub nekaj stroškom, ki so nastali, brigadirji doživeli veliko lastno zadovoljstvo po končani akciji.

Takšne akcije tudi v prihodnje

Delovne akcije se je udeležilo preko 100 brigadirk in brigadirjev. Sadili so hrast, posadili pa so 11.000 sadik. Z Zavoda za gozdove so pohvalili kakovost opravljenega dela brigadirjev. Poleg same akcije pa so imeli tudi čas za druženje in obujanje spominov, ogledali pa so si tudi nekaj muzejev. “Resnično mi je bilo toplo pri srcu, ko smo stali v zboru, z našimi simoli in jopiči, ko smo se predstavili javnosti. Ravno to pa je razlog, da se moramo udeleževati takšnih akcij še naprej,” je zaključil Kukovič. V razpravi je sicer moral poslušati nekaj očitkov, zakaj ni akcija potekala preko Zveze brigadirjev Slovenije, ki jo vodi Koloman Lainšček iz Velenja. Na te je Kukovič odgovarjal, da je zveza na operativnih zadevah zelo toga. Brigadirji pa potrebujejo energičen pristop k delu takrat, ko je to potrebno.

Predsednik šentjurskega kluba je tudi predlagal, da bi s skupnimi sredstvi pripravili potujočo razstavo fotografij iz te delovne akcije pogozdovanja na Krasu. Predlagal je, da se izbere in natisne na pleksi materialu okoli 30 fotografij delovne akcije in požara. Razstava pa bi krožila iz kraja v kraj, tako da bi si lahko številni tudi s fotografij ogledali to akcijo. Strošek izdelave pa bi si delili klubi brigadirjev. Prisotni so idejo za razstavo sprejeli z odobravanjem. (Jure Godler)

Sorodne novice

Združena ustvarjalnost matere in hčere

Tjaša Ferlež

Kiparska dela Železne dobe ustvaril iz starega železa

Jure Godler

Likovnice UTŽO v poklonu na Edvarda Ravnikarja

Jure Godler

Zvok klekljev je bil za moja ušesa najlepša melodija

Tjaša Ferlež

Jožica Orač odprla razstavo svojih del

Tjaša Ferlež

Ko si likovna umetnost, vezenje in poezija podajo roke

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več