14.1 C
Šentjur pri Celju
23/09/2023
sentjur.net

Revija odraslih pevskih zborov vstopa v četrto desetletje

Šentjur, 26. 4. 2023 – Petje je v naši občini ena bolj priljubljenih prostočasnih aktivnosti. Čeprav so tudi to ljubiteljsko dejavnost močno zavrli protikoronski ukrepi, se ta znova počasi krepi. Večina pevskih sestavov je že lansko leto začela z rednimi vajami in nastopi. Vsako leto so se pevski zbori predstavili tudi na Šentjurjevi reviji odraslih pevskih zborov, ki jo vsako leto organizra JSKD, območna izpostava Šentjur. Letos so takšno revijo izvedli že 31. zapored. Program pa je vodila Tina Pečar.

Preden so zapeli naši zbori, je zbrane nagovorila Anita Koleša, vodja izpostave JSKD. “Po nekaj letih smo nazaj. Nekaj let smo celo počivali, lansko leto pa smo pripravili drugačno prireditev. Letos je revija pevskih zborov ponovno takšna, kot smo je vajeni,” je uvodoma povedala Koleševa. Izpostavila je, da se bo na odru Ipavčevega kulturnega centra Šentjur zvrstilo devet pevskih zborov ter pelo nekaj manj kot 200 pevcev. Vokalne skupine pa bodo tovrstno srečanje imele 11. junija.

Revijo je strokovno spremljala Danica Prirečnik. Njena naloga je objektivno oceniti kakovostni nivo pevskih zborov ter zborovodjem pomagati s strokovnimi nasveti. Pirečnikova je glasbena pedagoginja in zborovodkinja, ponaša pa se s številnimi visokimi zborovskimi nagradami, ki jih je osvajala s svojimi pevskimi zbori in Šaleškim akademskim pevskim zborom, ki ga vodi od njihovega nastanka. Za prispevek k razvoju slovenskega zborovstva in oblikovanja zborovske kulture je leta 1996 prejela državno priznanje Gallusovo plaketo, v Velenju pa Napotnikovo plaketo za izjemne dosežke v kulturi. Dejavna je tudi kot članica strokovnih žirij na slovenskih zborovskih revijah in tekmovanjih.

Naši zbori

Kot smo že omenili, je nastopilo devet pevskih zborov:

  • MePZ Zgornji trg (zborovodja Andrej Fišer),
  • ŽepZ Dramlje (zborovodkinja Anja Brečko),
  • MePZ Sv. Jakob (zborovodkinja Valentina Černe),
  • MoPZ Dramlje (zborovodja Gregor Kolar),
  • ŽePZ skladateljev Ipavcev Šentjur (zborovodkinja Mojca Volavšek),
  • MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur (zborovodkinja Valentina Černe),
  • MoPZ Planina pri Sevnici (zborovodja Matej Romih),
  • MePZ Sonce (zborovodkinja Andreja Ocvirk),
  • MePZ Zarja Šentvid pri Planini (zborovodja Matevž Pušnik).

Zbori so se lahko odločili med dvema ali tremi skladbami. Kot je navada na takšnih revijah, organizatorica najboljše prihrani za konec. Izpostaviti moramo odlične pevce in pevke MePZ Zarja iz Šentvida pri Planini, ki so lani nastopili na največjem in najprestižnejšem pevskem tekmovanju pri nas – Naši pesmi. Tudi na reviji so izpolnili pričakovanja ter zapeli tri dokaj težavne skladbe. Izpostaviti je potrebno tudi skladbo mladega Planinskega skladatelja Matica Romiha z naslovom “In paradisium” z liturgičnim besedilom iz latinske pogrebne maše. Zagotovo pa je Zarja znova pokazala svoj primat na Šentjurskem. (Jure Godler) 

Sorodne novice

Po štirih letih zopet revija vokalnih skupin

Jure Godler

Naša pesem skladatelja Matica Romiha

Jure Godler

Lutkarije in vragolije

Jure Godler

Costo & Costo na Linhartovem srečanju

Jure Godler

Tri gledališke skupine so se igrale gledališče

Jure Godler

Koncert v spomin na prof. Edija Goršiča

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več