21 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Slovenski klasiki in kulturni dan malo drugače

Šentjur, 6. 2. 2017 – Slovenci smo zagotovo kulturen narod in ravno močno zakoreninjeni kulturi se lahko zahvalimo, da narod, ki šteje manj kot dva milijona duš, obstaja na svetovnem zemljevidu. Za kulturno rast in razvoj pa je prav, da skrbimo že pri naših najmlajših. Ob državnem prazniku so na šolski prireditvi OŠ Franja Malgaja Šentjur združili moči učenci in učiteljica. Prireditev so v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur začele pevke skupine Terca, ki so zapele Zdravljico, nekaj besed o kulturi in njenem pomenu pa je prebral učenec Matic Trobec. “Narod, ki ne pozna svoje preteklosti in umetnosti, nima prihodnosti,” je med drugim povedal.

Oder so nato zavzeli mladi igralci gledališkega krožka Teater (nade)budnih, ki jih vodi učiteljica slovenščine Bojana Potočnik. Učiteljica, ki je nase večkrat opozorila z bistroumnimi recitali, ki so poželi kar nekaj priznanj, se je lotila še ene gledališke zvrsti – komedije. Tokrat je pri pisanju scenarija svinčnike prekrižala z učencem Blažem Pavličem in skupaj sta pripravila zanimivo in tudi smešno zgodbo o učencih, ki združijo moči ter pomagajo sošolcu Oskarju, da popravi negativno oceno pri slovenščini.

Sošolka Maja mu v dobri veri, da mu bo pomagala, posodi knjigo Boštjana Gorenca Pižame “SLOLvenski klasiki”. Knjiga, ki slovenske klasike postavlja v neklasičen sedanji čas, doda drugačne – sodobnejše vloge junakom iz zgodb. Oskar vzame knjigo v dobri veri in se je tudi nauči. Poleg glavne teme pa se odvijajo tudi vzporedne zgodbe – o Oskarjevi mamici, ki je prevajalka in se v časovnem krču posluži kar Google prevajalnika. Njene prevode v štiri jezike, ki romajo iz ministrstva v roke ravno naključne izbrane učiteljice slovenščine, ki grozi Oskarju, da ga ne bo spustila v srednjo šolo. Ta jih za simbolno plačilo prebere na državni proslavi in doživi nasilno odstranitev z govorniškega odra in “nacionalno sramoto”. Prav tako preskočijo tudi iskrice med Oskarjem in sošolko Majo. Vsa zgodba pa je zavita v šopek plesa.

Zanimiva otroška gledališka predstava s srečnim koncem prikaže pozornemu poslušalcu tudi nekaj skritih naukov in stereotipov – bližnjic, ki se jih poslužujejo odrasli in otroci, niso vedno najboljše – že vsega “hudega” navajene učitelje, ki že vrsto let čakajo na dan, ko bodo lahko odšli v pokoj, pa tudi brezbrižno in nezainteresirano pripravljanje državne proslave s strani zaposlenih na ministrstvih, ki ob vsakem fiasku skličejo notranji nadzor, ter šokantno poročanje medijev in še bi jih lahko našli. Prav tako spretno opozori tudi na pravice istospolnih kar s knjigo Mačkova očeta. Potočnikova je tudi tokrat, vendar ne tako posredno, kot smo navajeni, pokazala zrcalo družbi. V igri so nastopili Oscar Kovačič, Lana Kolar, Maja Kovačić, Tjaša Rovšnik, Sara Palir Mavrič, Pia Jeršič, Nina Hauc, Neža Artnak in Blaž Pavlič. Mladi igralci pa so se med predstavo klicali po pravih imenih.(?!) (Jure Godler)

Sorodne novice

Prejeli smo: Šentjurski osnovnošolci ponovno na smučanju

Jure Godler

Dobili urejeno posodobljeno učilnico na prostem

Jure Godler

Ob gradnji krožišča bo spremenjen cestni režim

Jure Godler

V novo leto z deli na krožišču pri OŠ Franja Malgaja Šentjur

Jure Godler

Nagovor ravnatelja Jureta Radiška staršem in učencem

Jure Godler

Devetošolci z improvizirano valeto zaključili šolo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več