18.7 C
Šentjur pri Celju
04/07/2022
sentjur.net

Sožitje Šentjur: Ali sem res drugačen?

Šentjur, 18. 3. 2022 – V petek so se zbrali člani društva Sožitje Šentjur in pregledati dogodke preteklega leta ter si postaviti nove cilje, ki jih bodo poskušali realizirati v tekočem letu. Zbrane je uvodoma nagovorila predsednica društva Sožitje Šentjur Martina Režek. »Izteklo se je leto, ki ga je prav tako kot leto 2020 zaznamoval Covid 19, karantene, okužbe, testiranja, nošenje mask, razkuževanje na vsakem koraku, dokazovane o izpolnjevanju PCT pogojev in prepovedi druženja. Kljub vsem pogojem, ki so jih zahtevali od nas vseh, smo vendarle izpeljali nekaj aktivnosti v društvu, a ne toliko, kot smo načrtovali in želeli,« je začela svoje poročilo.

Da pa ni bila vsega kriva samo korona, je k temu pripomoglo še financiranje s strani FIHA. Kako je bil finančno ovrednoten program društev in kakšna sredstva so jim namenjena, so izvedeli šele v mesecu avgustu, ko so dobili v podpis pogodbo o financiranju. Uspešno so se prijavili na občinski razpis za sofinanciranje programov. Kot pravi, so v društvu v preteklih letih delali predvsem preko telefona in elektronske pošte. Kljub kaotičnemu letu so člani občni zbor društva uspeli izvesti tudi lansko leto na vikend seminarju, kjer so pregledali delo društva za leto 2020.

S folkloristi na Gorenjsko

Društveni kombi so koristili za prevoze na programe vseživljenjskega učenja, nekaj je bilo najema s strani VDC-ja. Zaradi starosti in dotrajanosti kombija se je opravilo nekaj vzdrževalnih del na njem. Vaje folklorne skupine so bile omejene zaradi nastalih razmer. Prijavili so se na virtualno srečanje folklornih skupin, vendar snemanja niso izvedli zaradi zaostrenih pogojev druženja. Prav tako niso izvedli načrtovanih intenzivnih vaj folklorne skupine v Čatežu meseca novembra. Prijav deklet in fantov zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT ni bilo v zadostnem številu, da bi aktivnost lahko izvedli. V zameno so plesalke in plesalce odpeljali na enodnevni izlet v Kranjsko goro in muzej Avsenikov v Begunjah.

Poskrbeli za psihično in fizično podporo

Za dobro počutje in varnost na programih vseživljenjskega učenja in vikend seminarjih so skrbele skrbne spremljevalke Cvetka Korent, Sonja Šrimf, Urška Režek Šrimf, Klara Štor, Tatjana Lesnika, Martina Režek in Emilija Matuš. Z društvenim kombijem so opravili prevoze na lokacije programov in prevozili 4153 kilometrov. Za varno vožnjo na lokacije, kjer se je odvijal program, je poskrbel Bojan Režek. »Vsem prostovoljkam in prostovoljcu bi se ob tej priložnosti iskreno zahvalila za njihovo delo.«

Za lepšo držo in boljšo gibljivost so organizirali obravnave pri fizioterapevtki Tjaši Mlinarič v fizioterapiji Na noge s Tjašo. Srečanja so potekala individualno po predhodnem naročilu. Skupina devetih deklet in fantov, ki potrebujejo več pomoči in podpore, se je udeležila programa Bodi fit v Laškem v času od 20. 12. 2021 do 22. 12. 2021. Skrbeli so za zdravo prehrano in zdrav način življenja. Program je vodila Cvetka Korent s pomočjo Tatjane Lesnika in Sonje Šrimf.

Obisk Sv. Miklavža

V mesecu decembru so vajeni, da jih obišče eden izmed dobrih mož. Težko pričakovani prihod dobrega moža je tudi v lanskem letu delno preprečila epidemiološka slika. Dekleta in fantje, ki so vključeni v Varstveno-delovni center Šentjur, je sveti Miklavž skupaj s parkljema obiskal v delavnici. Zaželel jim je vse dobro v prihajajočem letu, prav tako njihovim domačim in jim razdelil darila, ki jih je pripravil zanje. Ostale so obiskali na njihovih domovih.

Lahko pa se člani društva pohvalijo, da je njihov član Dani Palir nastopil na otvoritvi fotografske razstave oseb z motnjami v duševnem razvoju v Državnem zboru v Ljubljani. Recitiral je pesem pokojnega Dolfija Žvižeja – Ali sem res drugačen. »V upanju na bolj prijazno leto se vam zahvaljujem za vaš čas in opravljeno delo, direktorju VDC Šentjur za dobro sodelovanje in možnost izvajanja našega programa v prostorih VDC Šentjur. Hkrati pa se vam ob iztekajočem mandatu predsednice društva zahvaljujem za zaupanje.« Tako je svoje poročilo zaključila predsednica društva.  

Volilno leto v društvu

Letošnji občni zbor Društva Sožitje Šentjur je bil še toliko bolj pomemben, saj se je organom društva iztekel njihov mandat. Kljub poteku njihovega mandata so člani društva  ponovno potrdili vodstvo ter jim s tem izrazili svoje zaupanje in podporo. Za predsednico društva za mandatno obdobje 2022 do 2026 je izvršilni odbor predlagal Martino Režek, ki je v društvu spoštovana in prepoznana kot strokovna, predana, bogata z znanjem in izkušnjami pri tem delu, skratka, vredna zaupanja.

Občni zbor je pozdravila podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj, ki je pohvalila delo društva, njegov trud za lepše življenje oseb s posebnimi potrebami in njegov prispevek k boljši in bolj humani družbi nasploh, in ob tem dodala, da občina društvu pri izvrševanju njegovega poslanstva pomaga preko svojih programov. Pohvalne besede je društvu in predsednici izrekla tudi predsednica Zveze Sožitje dr. Katja Vadnal, ki prav tako pohvalila delo društva in novi predsednici zaželela uspešno delo. Povedala je, da po 16 letih predsedovanja Zvezi Sožitje to mesto zapušča, a da bo tudi v bodoče ostala povezana s Sožitjem.

Uspešno delo vnaprej je društvu zaželel tudi direktor VDC Leon Štemberger, ki je povedal, da so se končno začela dela na bivalni enoti v Slovenskih Konjicah in da je VDC tudi že v pogovorih za bivalno enoto v Šentjurju. V imenu članstva je novi predsednici čestitala  Elica Tučič, zahvalila se ji je za delo do sedaj in zaželela uspešno delo tudi vnaprej. Čestitke, zahvalo in pohvalo je dosedanji in na novo izvoljeni predsednici izrekel tudi častni član društva Peter Jeršič. Na koncu se je predsednica društva zahvalila predsednici Zveze Sožitje za njenih bogatih 16 let predsedovanja in tvornega sodelovanja z njihovim društvom. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Vedno pripravljeni, da priskočijo na pomoč

Jure Godler

PGD Kalobje: Mladi so pravi ponos našega društva

Jure Godler

Gasilci so kolesje družabnega dogajanja na Prevorju

Jure Godler

Zborovali gasilci PGD Slivnica pri Celju

Jure Godler

Pred PGD Loka pri Žusmu je jubilejno leto

Tjaša Ferlež

V društvu deluje kar 36 programov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več