7.9 C
Šentjur pri Celju
24/02/2024
sentjur.net

Štefka Drolc – Srečna sem, ker sem igralka

Šentjur, 22. 12. 2023 – ‘Srečna sem, ker sem igralka’ je bil naslov prireditve, ki so jo organizatorji pripravili v počastitev stote obletnice rojstva igralke Štefke Drolc, ki se je rodila in skromen del svojega življenja bivala na Ponikvi. Štefka Drolc je bila rojena na Ponikvi 22. decembra 1923. Tam je preživela le dve leti svojega življenja, saj je življenjska pot njo in njeno družino vodila drugam, a kljub vsemu je bila Drolčeva velika domoljubka, ki se je rojstne Ponikve rada spominjala in nanjo tudi vračala.

Kot je povedala organizatorica dogodka, vodja Šentjurske območne izpostave JSKD Anita Koleša, je bila Štefka Drolc popolnoma predana svojemu poklicu. Že kot rosno mlada deklica se je najprej začela ukvarjati z gledališčem, kasneje pa je začela obiskovati tudi delavnice Frana Žižka v Mariboru, kjer se je njena ljubezen do igre močno razvila.  Drolčeva je bila zvesta tako gledališkim odrom kot tudi snemanju filmov. V svoji karieri se je lahko pohvalila z lepim številom vlog, ki jih je nanizala skozi svoje ustvarjane, med drugim je osrednjo vlogo igrala prav v prvem slovenskem celovečernem filmu Na svoji zemlji, kjer je igrala Tildico.

Spomini na igralko

Kot odlična oseba z močno artikuliranim govorom je Drolčeva med letoma 1982 in 1995 poučevala na Akademiji za gledališče, radio in televizijo, in sicer umetniško besedo in dramsko igro. Ena znanih imen sta tudi Polona Jug in Janja Majzelj, ki sta bili njeni učenki in sta spomine nanjo ohranile v lepem in še kako živem spominu. Poleg Jugove in Majzeljeve pa bo Drolčeva ostala v močnem in lepem spominu tudi igralki Nini Valič, ki je v Drami v Ljubljani bila tudi njena soigralka, in Ivu Banu, ki je kot izkušen igralec v svoji karieri dal skozi že marsikaj, a kot je povedal, je bila Štefka Drolc edinstvena. »Takih punc, kot je bila Štefka, ni več. Z njo igrati je bila prava milina, to je bila zanesljivost, to je bil očesni kontakt, to je bil stik tak, kot si ga lahko soigralec samo zaželi, in Štefanija je bila tu vrhunska soigralka.«

Ivo Ban je o Štefki Drolc govoril s ponosom in posebnim žarom, ki smo ga lahko čutili vsi zbrani v dvorani. Pogovor z njim je vodil Vid Palčnik. Kot je povedal Ban, je tudi on srečen, da je igralec. Morda je ravno ta sreča in ljubezen do dela, ki ga človek počne, bila tako močna, da ju je povezala pri njunem skupnem ustvarjanju in prijateljevanju, ki sta ga med seboj spletla z legendarno Štefko Drolc. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Z njeno učenko zaprli razstavo o Štefki Drolc

ViP

Ponikva z razstavo v poklon stoletnice Štefke Drolc

ViP

Po štirih letih zopet revija vokalnih skupin

Jure Godler

Revija odraslih pevskih zborov vstopa v četrto desetletje

Jure Godler

Naša pesem skladatelja Matica Romiha

Jure Godler

Lutkarije in vragolije

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več