1.4 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

Stoletnica PGD Ponikva s številnimi priznanji

Ponikva, 16. 7. 2022  – V soboto, 16. julija, so s slavnostno sejo na Ponikvi obeležili visok jubilej Prostovoljnega gasilskega društva na Ponikvi. Njihovo društvo namreč letos praznuje okroglih sto let. V obeležitev tako visokega jubileja so organizirali slavnostno sejo, kjer so se ozrli v delovanje društva skozi obdobje stotih let, ter podelili priznanja njihovim članom.

Ob tako častitljivem in visokem jubileju je prav, da še posebej počastijo in obeležijo dolgoletno delo vseh, ki so kadarkoli bili del društva, ter vseh, ki ga zaznamujejo danes. Slovensko himno so slišali v izvedbi domačinke Saše Tisel Fidler. Prireditev je od začetka do konca vodil Gašper Andrinek.

Podelili tudi priznanja

Na slavnostni seji so podelili tudi priznanja. Najprej sta priznanja na ravni Gasilske zveze Šentjur podelila predsednik Aleš Guzej in poveljnik Martin Cmok. Priznanja III. stopnje so prejeli Vlado Trebovc, Martin Smole, Martina Podkrajšek, Aleksander Plahuta, Jan Andrinek, Žan Andrinek, Mitja Plahuta, Klemen Ferlež, Davorin Gajšek, Valentin Ocvirk, Nikolaj Ocvirk in Jelka Ferlež.

Priznanja II. stopnje so prejeli Klemen Grobovšek, Bernarda Horvat in Jernej Kolar, priznanja I. stopnje pa Boštjan Buser, Peter Buser, Dušan Ferlež, Janko Podkrajšek, Oto Zagajšek, Darinka Vehovar, Veronika Kumberger in Andrej Kumberger. Na odru pa se je predsedniku in poveljniku Gasilske zveze Šentjur pridružil tudi predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, ki je podelil priznanja na ravni Gasilske zveze Slovenije. Ob teh priznanjih si dobitniki zaslužijo posebno obrazložitev.

Priznanja GZŠ in obrazložitve

Gasilsko odlikovanje III. stopnje je prejel Feliks Ferlež. Za vstop v gasilske vrste ga je navdušil njegov oče, zdaj pa njegovo delo nadaljuje, saj sta oba njegova otroka včlanjena v društvo. Na operativnem področju je najprej sodeloval v tekmovalni enoti mladincev, nato v desetini članov A in sedaj pri članih B. Skozi izobraževanja je naredil tečaj za mentorja mladine in s tem znanjem je bil več let mentor mladine. Ob zvokih siren se redno odzove, kjer opravlja funkcijo šoferja gasilske cisterne.

Gasilsko odlikovanje III. stopnje je prejel Franc Horvat. Iz PGD Šentvid ga je življenjska pot zanesla na Ponikvo. Kljub spremembi okolja se je hitro navadil na nove gasilske tovariše. Zelo dobro in vestno je sodeloval v tekmovalni desetini. Pomagal je ob izgradnji prizidka in skladišča ob gasilskem domu. Kot strokovnjak za varjenje je postoril veliko del na tem področju, prav tako  pa je izdelal mnogo gasilskih orodij za izvedbo vaj in tekmovanja. Ob zvokih sirene se je redno udeleževal intervencij. Že dlje časa je član upravnega odbora, hkrati pa skrbi, da so starejši gasilci slišani.

Gasilsko plemenico III. stopnje je prejel tudi Stanko Novak. Že polnih šestinštirideset let je član gasilskega društva na Ponikvi. Društvo je bilo ob njegovi včlanitvi v pomanjkanju mladih, zato je bil Steni, kot ga kličejo tovariši, pravi mož za gasilce. Redno in vestno je sodeloval v gasilskih desetinah. Kot dober mojster avtomehanike je postal pomemben član zaradi vzdrževanja avtoparka. Opravil je veliko število prostovoljnih ur pri prenovi gasilskega doma. Ker povsod po krajevni skupnosti še ni bila urejena vodovodna oskrba, je Stanko eden od šoferjev, ki je krajanom pripeljal največ pitne vode.

Gasilsko plemenico III. stopnje prejme Silvo Vidovič. Med gasilske vrste je stopil s tekmovanjem v gasilski desetini članov A in kasneje v desetini članov B. Obiskoval in zaključil je več tečajev gasilca in vse do nižjega gasilskega častnika. Prav tako je opravil več specialnosti. V prostem času je sodeloval v prenovi gasilskega doma, saj je kot mojster vodovodnih napeljav prispeval za posodobitev gasilskega doma. Ob vsem tem je kakovostno opravljal delo orodjarja in kasneje delo hišnika gasilskega doma. Vseskozi se je udeleževal intervencij in operativnih vaj društva.

Gasilsko plemenico III. stopnje prejme Marjan Grobovšek. Da je postal član gasilskega društva, ga je navdušil njegov oče. Društvo ga je v tem obdobju potrebovalo. Vestno in zavzeto je sodeloval v desetini na tekmovanjih in ostalih operativnih vajah. Ob zvoku siren je bil vedno eden izmed prvih, ki je bil v gasilskem domu. V več obdobjih je opravljal delo orodjarja društva: kadar je bilo potrebno kaj urediti, je bila oprema vedno pripravljena. Sodeloval je pri vseh delovnih akcijah v gasilskem domu. Uvedel je zbirko muzejskih gasilskih predmetov in tehnike, ki jih v društvu ni malo, in zanjo skrbel.

Gasilsko plemenico III. stopnje je prejel Roman Pevec. Opravlja funkcijo pomočnika poveljnika za zaščito dihal in je aktiven operativni član. S svojim strokovnim znanjem se izpopolnjuje in hkrati uspešno prenaša izkušnje in veščine na mlajšo generacijo. Je član poveljstva društva in aktiven član tekmovalne enote bolničarjev na nivoju Gasilske zveze Šentjur, ki po različnih nivojih tekmovanj dosega lepe rezultate. Predlagani je v veliko pomoč poveljniku pri stokovno-tehničnih nalogah. Je aktiven član desetine članov B ter se redno in aktivno udeležuje delovnih akcij društva in drugih aktivnostih.

Gasilsko plemenico II. stopnje je prejel Srečko Mohor. Z vstopom v gasilske vrste se je pridružil svojim sovrstnikom pri tekmovanju v gasilski desetini. Vestno je sodeloval pri pripravi gasilskih desetin za tekmovanja. Svoje znanje je redno izpopolnjeval po planu gasilske zveze Šentjur in napredoval do čina gasilski častnik II. stopnje in ima celo vrsto specialnosti. Zaradi potreb in pogojev je leta 2010 prevzel funkcijo poveljnika gasilskega društva Ponikva.

Gasilsko odlikovanje I. stopnje je prejel Franc Hrovatič. Predlagani je predsednik PGD Ponikva že vse od leta 2002. Po gasilski izobrazbi je gasilski častnik II. stopnje in je že triinštirideset let član gasilskega društva Ponikva. Vse skozi se je vestno izobraževal in pridobival vsa potrebna znanja. Redno se udeležuje intervencij in operativnih vaj. Kot predsednik skrbi za nemoteno delovanje društva. Ker PGD Ponikva večkrat prireditve in dogodke razvaja z njihovim golažem, je predsednik tisti, ki skrbi za vso potrebno logistiko in s tem primerno obogati račun društva, prav tako pa skrbi, da so dela izvedena dobro in pri njih sodeluje kot pravi mojster. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

“Da bi bilo zaradi tega, kar počnem, vsaj še komu lažje in boljše.”

Jure Godler

Razglasili najboljše športnike prejšnjega leta

Jure Godler

Po zborovanju na Ponikvi so gasilce zjutraj prebudili pozivniki

Urša Kajba

Nazdravili letu, ki prihaja

Tjaša Ferlež

Večer na Glinci: Kaj počno sokrajani?

Jure Godler

Ob dnevu odprtih vrat pogasili požar z mokrimi krpami

Urša Kajba
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več