12.5 C
Šentjur pri Celju
13/06/2024
sentjur.net

Travniški herbarij v našem vrtcu 

Blagovna, 1. 6. 2024 – Pomladni čas in cvetoči travniki so v vrtcu Šentjur, enoti Blagovna, kar vabili na izlete v naravo. Vzgojiteljici sva skupaj z otroki v mesecu maju s pomočjo povečevalnega stekla opazovali travnike, rastline na njem, travniške živali in žuželke. Otroke sva želeli spodbuditi k dodatnim aktivnostim, s pomočjo katerih se bodo v naravi zabavali in se hkrati tudi nekaj novega naučili. Odločili sva se, da našo skupino otrok starih 3 do 4 leta odpeljeva na travnik, kjer bomo spoznavali kaj novega in raziskovali.

Ker zelo radi preživljamo čas v naravi, nam je bilo to potepanje po bližnjih travnikih pisano na kožo. Na travnik smo se odpravili skoraj v vsakem vremenu. Ob vetru, smo lovili cvetove regratovih lučk, ob suhem vremenu pa smo raziskovali z povečevalnim steklom, iskali mravlje, čebele, deževnike, polže, gosenice in razne druge živali. Otroke je zelo pritegnilo travniško cvetje, zato sva se vzgojiteljici odločili, da si izdelamo herbarij. Otroci so nama prinesli razne rastline in spraševali po njenem imenu. Nekaj rastlin so poznali tudi sami, za ostale pa smo skupaj poiskali imena s pomočjo knjig iz naše knjižnice. Na travniku so se razveselili predvsem kislice, ki so jo z veseljem tudi okusili. Nekaj otrok, pa jo je že tudi poznalo.

Poimenovali rastline

Skupaj smo si ogledali izgled herbarija, kjer so otroci pokazali zanimanje, da ga naredimo tudi v naši skupini. Na travniku so nabirali različne rastline in jih prinašali. Skupaj smo jih poskušali poimenovati, tiste rastline, ki jih nismo poznali, smo jih kasneje poiskali v knjigi ali na spletu. Do vrtca so jih otroci odnesli sami in pazili, da se rastline niso uničile. V igralnici, smo rastline dali med časopisni papir, da so se posušile. Na spletu smo poiskali tudi fotografije nepoznanih rastlin, ki smo jih nabrali in jih v knjigi nismo našli. Vzgojiteljici sva pripravili podlage, nato pa skupaj z otroki rastline prilepili s folijo, ob njih pa zapisali tudi njeno ime.

Herbarij je otrokom na voljo ves čas, da si lahko ogledajo rastline, ki so jih spoznali. Med pogovorom s sovrstniki so zelo ponosni, ko lahko povejo, kako se kakšna rastlina imenuje. Bivanje na prostem, pa je sedaj še zabavnejše, saj že od daleč prepoznajo travniške rastline in jih poimenujejo. Pri dejavnosti so otroci zelo uživali in odnesli nekaj novega znanja. Prav tako, pa smo svoje znanje o rastlinah obnovile tudi vzgojiteljice. (Nuša Kojterer in Tatjana Svetelšek)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več