28 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Trenutki folklore in tehnike skozi čas

Šentjur, 19. 6. 2021 – V okviru kulturnih dogodkov Šentjurskega poletja so se pred Muzejem Južne železnice v Šentjurju predstavili Klub starodobnikov Večno mladi, Folklorno društvo Šentjur in Prostovoljno gasilsko društvo Šentjur. Folklorno društvo Šentjur je pripravilo razstavo fotografij od nastanka folklorne skupine v Šentjurju in delovanje skupine skozi čas, vse do današnjih dni. Začetki segajo v leto 1963, ko je bilo ustanovljeno Folklorno društvo skladateljev Ipavcev, njihova prva strokovna vodja pa je takrat bila Nuša Vrečko.

Skupina je neprekinjeno delovala do leta 1989, nato je zaradi spleta okoliščin za nekaj časa prekinila z aktivnostmi. Ker so druženje, ples in stare običaje zelo pogrešali, so se člani društva ponovno zbrali in leta 1999 ustanovili novo društvo z imenom Folklorno društvo Šentjur. Med ustanovnimi člani so nekateri, ki v društvu delujejo še danes. V okviru FD Šentjur delujeta še dve sekciji: Folklora 63 in Rifel sekcija. Folkolora 63 deluje kot samostojna skupina in obuja plese z različnih območij Slovenije in bivše Jugoslavije, Rifel sekcija pa se trudi ohranjati stare običaje tukajšnjega območja.

Popeljali so se tudi skozi Šentjur

V okviru sobotne prireditve so se predstavili tudi člani starodobnih vozil Večno mladi, ki so se po Šentjurju popeljali s kolesi, motorji in avtomobili. Seveda so se skozi Šentjur peljali s svojimi lepimi starodobnimi avtomobili in se na več mestih po Šentjurju ustavili. Ob glasbi muzikantov so veselo zaplesali, s tem pa privabili številne poglede in nasmejane obraze gledalcev. Na razstavi je bilo prijetno za vse obiskovalce, saj so se nekateri izmed njih spominjali začetkov in tako obujali spomine za preteklo delovanje društva, prav tako pa je bilo mogoče prisluhniti zanimivim zgodbam nekaterih nekdanjih članov.

V okviru razstave je sodelovalo tudi Gasilsko društvo Šentjur, ki je predstavilo novo gasilsko vozilo MAN 13.290 ; GVC 16/25. Vozilo je velika pridobitev za kraj, saj s sodobno opremo lahko hitreje in bolje posredujejo ob raznih nezgodah. Vozilo so si obiskovalci lahko ogledali in z gasilci izmenjali kakšno besedo ali dve. (Tjaša Ferlež, Foto: Tone Kukovič)

Sorodne novice

Razstava, posvečena prvi kuharski TV-zvezdi

Jure Godler

Jumbo plakat na razstavni Kocki

Jure Godler

Na Starih Slemenih pripravili razstavo o XIV. diviziji

Jure Godler

Dvajset akvarelnih podob Zgornjega trga

Jure Godler

Ipavci se vračajo v Šentjur, se vračajo domov

Jure Godler

Odprli filatelistično razstavo v čast Blažu Kocenu

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več