19.7 C
Šentjur pri Celju
24/05/2022
sentjur.net

Tudi Šentjurčani na pomoč Petrinji

Šentjur, 9. 1. 2020 – Slovenci smo mnogim znani kot srčen in dobrodelen narod, ki v kriznih situacijah rad priskoči na pomoč tistim, ki pomoč potrebujejo. V torek 29. decembra, je okoli pol ene ure popoldan močno streslo sosednjo Hrvaško, pri čemer smo močan, kar pol minute trajajoč potresni sunek lahko čutili tudi v naših krajih.

Močan potres je hudo prizadel mestece Petrinja z okolico. Slovenci smo bili med prvimi, ki so se odzvali in bili pripravljeni pomagati. V teh dneh je skozi Slovenijo steklo veliko število konvojev pomoči. Pridružili so se tudi številni prostovoljci, gradbeniki, gasilci in drugi humanitarci. Pomoč so organizirala številna slovenska mesta, tem pa se je  s pozivom “Humanitarna akcija za Hrvaško” pridružila tudi občina Šentjur.

Za to dobrodelno akcijo stojita Martin Čater in DLU-Rifnik Šentjur s podporo Občine Šentjur. “Med delovanjem Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur smo v dvanajstih letih navezali pristne prijateljske odnose s Hlebinami in Županijo Koprivnica. Ravno ti ljudje in njihova županja sta naša zveza, da bodo zbrana sredstva dostavljena tja, kjer so res najbolj potrebna,” nam je zaupal Čater.

Velikodušno pomoč ponudili tudi gasilci

Akcija se je začela v ponedeljek. 4. januarja, kjer so zbirali  hrano in materialne potrebščine. Akcija je trajala vse do  četrtka, 7. januarja. Humanitarna akcija je potekala v prostorih Gasilskega doma Šentjur. Akciji se je pridružila tudi celotna gasilska zveza Šentjur. GZ Šentjur je s svojimi PGD prevzela izvedbo prevoza pomoči in pomoč pri zbiranju pomoči po društvih.  V soboto, 9. januarja pa so zbrana sredstva peljali z gasilskimi vozili PGD Šentjur in PGD Loka pri Žusmu. Pomoč pri prevozu so ponudila tudi gasilska društva Lokarje, Dolga Gora in Dramlje. Zbrana sredstva so gasilci odpeljali v Hlebine od tam pa bodo stvari poslali v Petrinjo.

Na pomoč tudi mladi

Humanitarni akciji pa se je pridružila tudi letošnji dobrodelni projekt Misija Človek, ki jo vodi Kristjan Veber, skupaj s Celjskim Mladinskim centrom, Gimnazijo Celje-Center in Evropsko solidarnostna enota. Del zbranih sredstev so tudi oni namenili za Petrinjo in okoliške kraje ki jih je potres močno prizadel. Veber pa je v okviru projekta Misija Človek v Šentjur dostavil tudi tri pakete, ki so bili namenjeni družinam v okolici Šentjurja. Pakete je družinam osebno predal Martin Čater.

Srce je vedno na pravem mestu

Naša narava je polna pozitivnih in negativnih presenečenj. Vsak dan nas preseneti z  novim.  Žal pa za to ljudje nimamo izbire. Pomembno je da kljub vsemu poskrbimo da naša dejanja čim manj škodijo naši zemlji. Ko pa pride do večje katastrofe pa znamo slovenci kljub kriznim časom znova pokazati da imamo veliko in zares dobrodelno srce. Ob koncu uspešno izpeljane akcije za Petrinjo, pa se Martin Čater iskreno zahvaljuje vsem, ki so na kakršen koli način prispevali stvari in pomagali pri sortiranju in prevozu na Hrvaško.  (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Peka kostanja bi lahko bila usodna za dedka

Jure Godler

Šentjurčani prejeli zahvalo za humanitarno pomoč

Jure Godler

Gasilska vaja: Reševali poškodovane iz Hotela Žonta

Tjaša Ferlež

Občinski svet Šentjur: Kalobška šola čaka na “mimobežnico”

Jure Godler

Na pomoč priskočili tudi živalim v Petrinji

Tjaša Ferlež

Poziv občanom, ki so utrpeli škodo ob potresu 29. 12. 2020

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več