23.6 C
Šentjur pri Celju
21/09/2023
sentjur.net

Tudi za prejete darove se je potrebno potruditi

Šentjur, 18. 6. 2022 – Za mnoge devetošolce je bila junijska sobota pomemben dan, ne zgolj zaradi slovesa od osnovnošolskih klopi, temveč tudi zaradi prejetja zakramenta svete birma. S tem zakramentom so mladi dosegli tudi “krščansko polnoletnost” in s tem zaključili zakramente uvajanja v krščansko vero. Po zakramentu birme se za birmance začne, telesna in čustvena zrelost in prehod iz otroškega obdobja v odraslost. Letošnja birma se je razlikovala od prejšnjih tudi po tem, da je bila to prva šentjurska birma novega župnika Mitje Markoviča. Prenašala pa se je kot večina maš tudi v živo po socilanih omrežjih, kjer so si obred lahko zainteresirani ogledali tudi od doma.

77 birmancev

Zakrament birme je prejelo 77 birmanccev, od tega jih je 42 prihajalo iz OŠ Franja Malgaja Šentjur in 35 iz OŠ Hruševec Šentjur. Župnik Markovič je birmancem položil na dušo, da birme ne narediš, ampak je birma božje darilo. “Včasih lahko prejmemo super darilo, ampak, ga ne moremo začeti takoj uporabljat, ker ga mogoče ne znamo uporabljat. Zato nekatera darila ni lahko spraviti v svoje življenje – tudi darove svetega duha je zahtevno spraviti v svoje življenje. Vsak ima tu izbiro – ali še naprej živimo po starem in brez darov sv. duha ali pa z malo truda, živiš življenje s svetim duhom,” je pridigal županik Mitja Markovič. Sv. mašo po popestrile pevke iz Šentvida pri Grobelnem, ki jih vodi Šentjurčanka Katarina Arlič Leban. (Jure Godler)

Posnetek sv. birme

Sorodne novice

Zakrament svetega obhajila prejelo 69 otrok

Jure Godler

Šentjurska birma Hruševljanov in Šentvidčanov

Jure Godler

Že druga šentjurska birma v letošnjem letu

Jure Godler

Šentjursko obhajilo s plesom in petjem

Jure Godler

17. blagoslov konj Konjeniškega društva Blagovna

Danijel Berden

Mitja Markovič: »Župnijo vidim kot tim«

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več