24.3 C
Šentjur pri Celju
18/05/2024
sentjur.net

Učenje izven zidov vrtcev in šol – Erasmus partnerstvo

V okviru projekta ErasmusPustolovščine učenja izven zidov vrtcev in šol so strokovni delavci Osnovne šole Dobje in Vrtca Dobje skupaj s strokovnimi delavci iz predšolskih ustanov s Hrvaške in Srbije delili in nadgrajevali lastne prakse. Posledično so od novembra 2019 do junija 2022 sodelovali v projektnih aktivnostih. Rezultate večletnega mednarodnega sodelovanja so širši javnosti v treh dneh predstavili na strokovni konferenci Novem Sadu. (Prispevek o konferenci dostopen na: http://novosadska.tv/vest.php?id=75111) 

Inovativne prakse

Predstavljene inovativne in nevsakdanje prakse poučevanja in učenja v kulturnih ustanovah, na travniku, v gozdu, na dvorišču, vrtu,  ob plavanju, rolanju in smučanju ter ob uporabi digitalnih pripomočkov, prilagojenih najmlajšim učečim se, so plod dolgoletnega in skrbno načrtovanega zgodnjega poučevanja, s katerimi avtorji nagovarjajo vzgojno-izobraževalne ustanove, starše in posameznike k učenju in raziskovanju v avtentičnem prostoru.  

Okolje, v katerem se nahaja naša šola nudi otrokom raznolika učna okolja, v katerih obstaja neskončno možnosti za raziskovanja in gibanje. Bivanje v gozdu, na travniku in vrtu tako omogoča otrokom, da se urijo v vztrajnosti, samostojnosti, neodvisnosti, sodelovanju in nenazadnje tudi v gibalnih zmožnostih. Spodbudno in varno učno okolje, ki ga zagotovimo s skrbno načrtovanimi aktivnostmi tako pozitivno vpliva na otrokov celostni razvoj že v zgodnjih letih. Le-tega nadgrajujejo v okviru razširjenega programa v obliki pohodništva, rolanja, plavanja in smučanja. Sodelovanje in usklajevanje strokovnih delavce pa je pri slednjem ključnega pomena za varno in kvalitetno izvedbo tečajev. 

Bivanje v naravi

Medtem, ko vrtec Maštolend iz Novega Sada daje poseben poudarek projektnemu učenju, ki otroke spodbuja k bivanju v naravi in učenju v mestnih ustanovah, raziskovanju in odkrivanju le-teh,  predšolska ustanova Včielka spodbuja otroke pri raziskovanju okolja, ki jih obdaja, z uporabo različnih digitalnih pripomočkov. Vrtec Maslačak iz Pule pa na svojem dvorišču omogoča otrokom raznolika učna okolja z ogromno možnostmi gibanja in predvsem raziskovanja. Svoj lonček je pristavila tudi Galerija Matice srbske s primeri izobraževalnih programov za najmlajše, in poudarila pomembno vlogo muzejev ter galerij v vzgojno-izobraževalnem prostoru in pri spodbujanju ustvarjalnosti.  

Osnovni namen tovrstnega sodelovanja je bil v prvi vrsti ustvariti mrežo strokovnih delavcev, ki jih povezuje ideja o poučevanju otrok izven zidov vrtcev in šol, jim nuditi priložnost za izmenjavo dobrih praks in hkrati podpreti in spodbuditi vse vzgojitelje in učitelje, da postane tovrsten način poučevanja stalna praksa v naših šolah. Opisi aktivnosti tovrstnega poučevanja in refleksije nanj so zbrani v knjigi z enakim naslovom, ki je na voljo tudi v digitalni obliki.  https://www.learningadventuresproject.eu/web-disk/index.php/s/EfNy79MgFjfRmka/download (Nataša Gobec)

Sorodne novice

Policisti učence opozorili na varno udeležbo v prometu

Jure Godler

Šest dni spoznavali mobilnost v Španiji

Jure Godler

Španski otroci so obiskali šentjursko šolo

Jure Godler

 Na OŠ Dobje z novim šolskim letom zakorakali v mednarodne vode 

Jure Godler

Uvod v praznični december na Osnovni šoli Dobje

Jure Godler

Praznik Občine Dobje in okrogla obletnica šole

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več