17.4 C
Šentjur pri Celju
22/09/2023
sentjur.net

Učenje izven zidov vrtcev in šol – Erasmus partnerstvo

V okviru projekta ErasmusPustolovščine učenja izven zidov vrtcev in šol so strokovni delavci Osnovne šole Dobje in Vrtca Dobje skupaj s strokovnimi delavci iz predšolskih ustanov s Hrvaške in Srbije delili in nadgrajevali lastne prakse. Posledično so od novembra 2019 do junija 2022 sodelovali v projektnih aktivnostih. Rezultate večletnega mednarodnega sodelovanja so širši javnosti v treh dneh predstavili na strokovni konferenci Novem Sadu. (Prispevek o konferenci dostopen na: http://novosadska.tv/vest.php?id=75111) 

Inovativne prakse

Predstavljene inovativne in nevsakdanje prakse poučevanja in učenja v kulturnih ustanovah, na travniku, v gozdu, na dvorišču, vrtu,  ob plavanju, rolanju in smučanju ter ob uporabi digitalnih pripomočkov, prilagojenih najmlajšim učečim se, so plod dolgoletnega in skrbno načrtovanega zgodnjega poučevanja, s katerimi avtorji nagovarjajo vzgojno-izobraževalne ustanove, starše in posameznike k učenju in raziskovanju v avtentičnem prostoru.  

Okolje, v katerem se nahaja naša šola nudi otrokom raznolika učna okolja, v katerih obstaja neskončno možnosti za raziskovanja in gibanje. Bivanje v gozdu, na travniku in vrtu tako omogoča otrokom, da se urijo v vztrajnosti, samostojnosti, neodvisnosti, sodelovanju in nenazadnje tudi v gibalnih zmožnostih. Spodbudno in varno učno okolje, ki ga zagotovimo s skrbno načrtovanimi aktivnostmi tako pozitivno vpliva na otrokov celostni razvoj že v zgodnjih letih. Le-tega nadgrajujejo v okviru razširjenega programa v obliki pohodništva, rolanja, plavanja in smučanja. Sodelovanje in usklajevanje strokovnih delavce pa je pri slednjem ključnega pomena za varno in kvalitetno izvedbo tečajev. 

Bivanje v naravi

Medtem, ko vrtec Maštolend iz Novega Sada daje poseben poudarek projektnemu učenju, ki otroke spodbuja k bivanju v naravi in učenju v mestnih ustanovah, raziskovanju in odkrivanju le-teh,  predšolska ustanova Včielka spodbuja otroke pri raziskovanju okolja, ki jih obdaja, z uporabo različnih digitalnih pripomočkov. Vrtec Maslačak iz Pule pa na svojem dvorišču omogoča otrokom raznolika učna okolja z ogromno možnostmi gibanja in predvsem raziskovanja. Svoj lonček je pristavila tudi Galerija Matice srbske s primeri izobraževalnih programov za najmlajše, in poudarila pomembno vlogo muzejev ter galerij v vzgojno-izobraževalnem prostoru in pri spodbujanju ustvarjalnosti.  

Osnovni namen tovrstnega sodelovanja je bil v prvi vrsti ustvariti mrežo strokovnih delavcev, ki jih povezuje ideja o poučevanju otrok izven zidov vrtcev in šol, jim nuditi priložnost za izmenjavo dobrih praks in hkrati podpreti in spodbuditi vse vzgojitelje in učitelje, da postane tovrsten način poučevanja stalna praksa v naših šolah. Opisi aktivnosti tovrstnega poučevanja in refleksije nanj so zbrani v knjigi z enakim naslovom, ki je na voljo tudi v digitalni obliki.  https://www.learningadventuresproject.eu/web-disk/index.php/s/EfNy79MgFjfRmka/download (Nataša Gobec)

Sorodne novice

Praznik Občine Dobje in okrogla obletnica šole

Jure Godler

Prijateljstvo brez meja – Erasmus + projekt Discover and Create

Jure Godler

Ura angleščine povezala učence 13 osnovnih šol iz 12 držav

Jure Godler

Prejeli smo: Sožitje za varnost v cestnem prometu v Dobju

Jure Godler

Dobjanski odličnjaki z županovo popotnico v svet

Jure Godler

Prejeli smo: O varnosti motoristov na OŠ Dobje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več