14 C
Šentjur pri Celju
24/09/2023
sentjur.net

Umetna inteligenca burila domišljijo tudi tabornikom na Prevorju

Prevorje, 31. 7. 2023 – V drugi polovici julija sta se na Prevorju odvijala dva jezikovna poletna tabora na Prevorju v organizaciji lokalnega izobraževalnega podjetja SAMA Navitas. Tabore, ki jih izvajajo že 16 let, obiskujejo tudi otroci iz tujine. Letos so se jih udeležili poleg otrok iz cele Slovenije tudi otroci iz Avstrije in Francije. Mlajšim tabornikom buri domišljijo razbojnik Guzaj. Starejšim pa je dala letos navdih za snemanje filma v angleščini ravno astronomska delavnica pod vodstvom Dejana iz Astronomskega društva Kosci – Šentjur. Dogajanje na nebu in v vesolju je otrokom predstavil tako zanimivo, da je njihova domišljija zrežirala film o umetni inteligenci.

Gorazd A. I., umetna inteligenca, želi osvojiti čim več planetov v vesolju. Film v angleščini in delno tudi nemščini je nastal v tednu dni na taboru na Prevorju. Taborniki sami napišejo scenarij za film pod mentorstvom slovenskih učiteljev in materne govorke iz Anglije Catherine, ga posnamejo, delno pomagajo tudi pri montaži, zadnji dan pa predstavijo staršem na zaključnem nastopu. Poleg priprave filma se učijo tudi tehnik fotografiranja, sestavijo svojo taborniško pesem v angleščini, obiskujejo sosednje kmetije in spoznavajo slovensko podeželsko življenje, spoznajo razbojnika Guzaja in cel kup prevorskih živali, se veliko ukvarjajo s športom, prespijo na seniku, opazujejo zvezdno nebo s teleskopom in se neizmerno zabavajo.

Učenje jezikov – intenzivno angleščine, po želji pa tudi nemščine ali slovenščine – poteka skozi različne aktivnosti, pogovore, pripravo vlogov, pisanje scenarija, igre ipd., prilagojeno starosti otrok in njihovemu predznanju. Nekateri otroci iz tujine pridejo tudi na učenje slovenščine. Poudarek je predvsem na govoru, ustvarjanju in sporazumevanju v tujem jeziku, saj gre za učenje za življenje. Otrokom se na ta način približa jezik na spontan in prijazen način, da ga vzljubijo in izkusijo uporabnost znanja jezikov, saj se na taborih marsikdaj stkejo mednarodna prijateljstva, ki še dolgo trajajo.

Otroci in mladostniki na enotedenskem taboru na Prevorju doživijo veliko zanimivega, zato se radi vračajo leto za letom in promovirajo Prevorje še drugim kot pravi “Kozjanski raj”. Na taborih se s prepevanjem pesmi Prevorje, moj kraj tudi spomnimo avtorice te pesmi Majde Rezec, prevorske pesnice, ki je pred leti z veseljem sama predstavila pesem otrokom na taborih, žal pa je zdaj ni več med nami. Tako Prevorje spoznavajo ljudje širše po Sloveniji in tudi preko njenih meja, letos pa sta se izkazala kraj in prevorska šola, v kateri taborniki bivajo, kot varno zatočišče pred neurji in poplavami. (Aleksandra Borštnar Maček)

Sorodne novice

Pogled na vesolje s Prevorja

Jure Godler

Zaživela prevorska Liga malega nogometa

Jure Godler

Peti Anin večer – tokrat z avtorico knjige Zdaj sem tvoja Moja

Jure Godler

Seminar temeljnih postopkov oživljanja na Prevorju 2022

Jure Godler

Citre so se znova vrnile na prevorski oder

Jure Godler

Očistili Prevorje in okolico

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več