10.7 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Umetniško delovanje obeležila s 36. samostojno razstavo

Šentjur, 8. 2. 2023 – Sklepna postrežba letošnjega kulturnega menija je bila likovna razstava Polone Kitak. Prebivalko Žegra je likovno ustvarjanje spremljalo zadnjih 20 let, ko se mu je intenzivno posvečala. Sodelovala je v številnih ex temporih doma in v tujini ter se udeleževala številnih natečajev na likovnem in literarnem področju. Tokratno – že 36. – likovno razstavo v Galeriji Zgornji trg v Šentjurju je zasnovala v prepletu s poetično besedo. “Umetnost je zanjo lepota, univerzalni jezik, ki nas povezuje,” je zapisala v priložnostni brošuri, ki jo je izdala ob odprtju svoje razstave.

“Današnji večerni menu, ki bo prijeten, ravno prav kaloričen in estetsko postrežen obrok,” je uvodoma povedala moderatorka večera in vodja izpostave JSKD Anita Koleša. Naslov razstave so izbrali z Besedami o podobah in s to razstavo je avtorica Kitakova obeležila svoje umetniško udestovanje na dveh področjih delovanja – literarnem in likovnem področju (prepletu besed in podob). Uvodoma so zapele pevke Vokalne skupine Glasovir, ki jih vodi Tina Pečar, na klavirju pa jih je spremljala Mojca Eferl.

Z besedo med podobe

Moderatorka je prebrala tudi pesem Svetloba, ki je v rimah pravzaprav povedala vse o razstavi, o ustvarjaju, o mešanju barv in udarjanju kapelj. Avtorica je že drugič razstavila svoja dela v šentjruski galeriji in znova je pokazala nekaj novega in drugačenga. “Zamisel o prepletu besed in likovnega ustvarjanja je nastala spontano,” je povedala Polona Kitak. Priznala je, da med likovnim ustvarjanjem veliko razmišlja in si zapisuje svoje misli. Enega takšnih zapisov je tudi prebrala.

Njena dela pa je ocenila umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn. “Njena dela so povezana z naravo in s človekom, ki sta neizčrpen vir navdiha, pogled pa seže tudi v urbano krajino. Llikovne staritve še zdaleč ne temeljijo zgolj na vidnem, saj niso preslikava objektivnega, temveč odraz njenih razmišljanj in stališč, njene angažirane drže, ustvarjalih potopov k bistvu stvari, vseskozi pa tudi njenih poglobljenih soočanj z likovnimi izraznimi elementi,” je zapisala v zloženki. Avtorici se je zahvalila tudi Lučka Palir, predsednica Literarnega društva Šentjur. Ob koncu uradne otvoritve je moderatorka obiskovalce še povabila na zadnji hod kulturnega menija. (Jure Godler)

Sorodne novice

Nov začetek med obrazi, mesti in osati

ViP

Združena ustvarjalnost matere in hčere

Tjaša Ferlež

Kiparska dela Železne dobe ustvaril iz starega železa

Jure Godler

Likovnice UTŽO v poklonu na Edvarda Ravnikarja

Jure Godler

Zvok klekljev je bil za moja ušesa najlepša melodija

Tjaša Ferlež

Jožica Orač odprla razstavo svojih del

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več