3.6 C
Šentjur pri Celju
30/11/2021
sentjur.net

V brigadah so gradili sebe

Šentjur, 26. 5. 2018 – Na Ipavčevem vrtu so se na pobudo Janeza Kukoviča zbrali brigadirji Mladinske delovne brigade Miloš Zidanšek Šentjur. “Mlade nas je družila želja po prijateljstvu, solidarnosti, po pomoči in delu – zastonj delu. Naše plačiloso bila naša druženja, veselje, smeh in hvaležnost v očeh ljudi, ko je tudi s pomočjo brigadirjev pritekla voda v vasi ali pa so dobili novo cesto,” je uvodoma povedala Irena Zevnik. O prehojeni poti mladinske delovne brigade, ki je bila zasnovana leta 1978, delovala pa je vse do leta 1987, je spregovoril komandant te brigade Kukovič. “Lepo je videti obraze – spremenjene, pa vendar po srcu mlade, dobrohotne, nasmejane in polne življenja,” je povedal. Poudaril je, da niso razmišljali o tem, če bodo delali v dežju ali hudi vročini, saj so bili za te mlade ljudi pomembni le metri – metri izkopanih kanalov, jarkov, število zasajenih borovcev, smrek ali širina požarnih jarkov. Starejši krajani Kozjanskega, Šentvida pri Planini, pa se še danes spominjajo prispevka brigadirjev. V Šentjurju bodo zato ustanovili Klub brigadirjev Miloša Zidanška, ker je potrebno ohraniti smisel brigadirjev kasnejšim rodovom. V ta namen so odprli tudi razstavo nekaterih spominov in fotografij brigadirjev, ki bo odprta do 1. septembra v Ipavčevi hiši.

“Namen današnjega druženja je, da se ponovo snidemo, da se vidimo, kako izgledamo, in vidimo naša dela. To je začetek nekaterih naših aktivnosti, s katerimi bomo skušali prizkazati mladim, kaj smo prostovoljno z našim delom prispevali h kraju,” je povedal komandant. Brigade so štele okoli 40 članov. Ti brigadirji so delali mesec dni na eni izmed akcij. “V Šentjurju pa je več kot 100 brigadirjev, ki so se v teh letih svojega delovanja zvrstili v različnih mladinskih delovnih akcijah. Nekateri pa smo se večkrat udeleževali teh aktivnosti,” je povedal Kukovič. Nadaljeval je, da je njegov najlepši spomin na mladinsko delovno akcijo Posočje, kjer so gradili tolminski vodovod. “Spominjam se, da je bila trasa kamnita in zelo težavna. Tudi z ostanki eksplozivnih sredstev in drugega orožja iz prve svetovne vojne. Zato smo morali biti zelo pazljivi. Ko smo končali z gradnjo vodovoda, so nas krajani pričakali navdušeni s slavoloki, hrano …”, je dodal. In nenazadnje priznal, da se je v mladinskih delovnih akcijah naučil tudi dajati in se razdajati za drugega. (Jure Godler)

Sorodne novice

Brigadirji kluba mladinske delovne brigade Miloša Zidanška s svojim praporom

Tjaša Ferlež

Dvajset akvarelnih podob Zgornjega trga

Jure Godler

Trenutki folklore in tehnike skozi čas

Tjaša Ferlež

Ipavci se vračajo v Šentjur, se vračajo domov

Jure Godler

Odprli filatelistično razstavo v čast Blažu Kocenu

Tjaša Ferlež

Potujoča fotografska razstava dobrih zgodb pri nas

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več