19.8 C
Šentjur pri Celju
03/08/2020
sentjur.net

V Dobju so že drugič zašili kojter

Dobje, 2. 4. 2017 – Srečanje odraslih folklornih skupin je tradicionalen dogodek, ki ga organizira JSKD Šentjur. Že drugo leto pa ga je vodja izpostave JSKD Nastija Močnik organizirala v Kulturnem domu Dobje. Po lanskem uspešnem gostovanju so letos to območno srečanje folklornih skupin z naslovnom Kojter šivamo ponovno pripravili v Dobju, “ker smo se pri vas počutili sprejeto in prijetno,” je povedala Močnikova. Naloga sklada je, da folkornim skupinam omogoči, da se lahko predstavijo na skupnih srečanjih ter pokažejo svojo izvirnost in verodostojnost pri poustvarjanju ljudskega plesnega in pevskega izročila.

Na območnem srečanju se lahko predstavijo vse skupine, ki si to želijo, na regijsko in državno raven pa strokovni spremljevalci uvrstijo tiste, ki se pri svojih nastopih še posebej izkažejo. Tokratna spremljevalka srečanja je bila Neva Trampuš, ki vodi seminarje s področja plesnega in glasbenega izročila in je odlična poznavalka tega področja. Preden se je začelo zares, je zbrane pozdravil tudi župan občine Dobje Franc Leskovšek, ki je izrazil zadovoljstvo, da je JSKD ponovno izbralo Dobje za srečanje folklornih skupin. Na srečanju je nastopilo šest folklornih skupin, štiri iz Šentjurja in dve iz sosednje občine – Šmarja pri Jelšah.

Kot prvi so se predstavili člani FS KD Jakob Sket Mestinje pod vodstvom Marinke Strašek. Zaplesali so Furež v Lembergu. Članice Folklornega društva Šentjur so svoje moške polovice pustile tokrat doma in predstavile Kurji tajč, ko ženice pridejo prvič pogledat novorojenčka. Vodi jih Eva Rožanc. Na Prekmurje so poslušalce odpeljali najstarejši plesalci iz FS Blagovna in se predstavili s Prekmurskimi plesi. Za prave korake Blagovčanov skrbi Katarina Pavlič. Folklora 63 se je predstavila s Spletom gorenjskih plesov in pokazali so spretnosti, kot so nošenje koša ali majolke na glavi. Vodi jih Robert Brežan. FD Sveti Štefan, ki jih vodi Srečko Krajčan, so predstavili, kako se je včasih vasovalo. Kot zadnji pa so nastopili najmlajši, a tudi najuspešnejši – Mladinska folklorna skupina Lintvar. Zaplesali so kozjanski ples K’teriga najrajš’ ima. Skupino vodi Anja Lavbič. Po končani prireditvi so se plesalci in spremljevalci okrepčali v Gostilni pri Olgi. (Jure Godler)

Sorodne novice

Prejeli smo: Korona odnesla tudi jubilejno pevsko revijo

Jure Godler

Po svečnici še o minulem letu v naših župnijah

Jure Godler

Prešernov dan z židanim Francetom in številnimi presežniki

Jure Godler

Prejeli smo: Začenja se 20. sezona abonmaja Gustav

Jure Godler

Dvajset let v skladu s kulturo

Jure Godler

Musica academica tudi tokrat z operno zgodbo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več