20.3 C
Šentjur
20/08/2019
sentjur.net

V Gradcu odkrit spomenik Benjaminu Ipavcu

Gradec, 10. februarja – V Gradcu je župan mag. Marko Diaci skupaj z donatorjem in pobudnikom prof. dr. Ludvikom Karničarjem na graškem pokopališču s slovesnostjo odkril nagrobnik Benjaminu Ipavcu. Spremljala ga je številčna delegacija sodelavcev, kulturnikov ter MoPZ Skladateljev Ipavcev Šentjur, z navzočnostjo pa so dogodek počastili mnogi visoki gostje, med drugim njena ekselenca, veleposlanica RS v Avstriji Ksenija Škrilec, deželna poslanka mag. Alexandra Pichler – Jesenko ter poslanec v Evropskem parlamentu Lojze Peterle.

Pobuda za postavitev nagrobnika Benjaminu Ipavcu, Šentjurčanu iz slovite rodbine skladateljev in zdravnikov, hkrati pa velikemu rodoljubu in graditelju slovenske narodne zavesti, se je pojavila že pred leti. Benjamin je namreč služboval v Gradcu kot predstojnik otroške kirurgije v tamkajšnji bolnišnici, tam je tudi ustvarjal, umrl ter bil pokopan. Dr. Ludvik Karničar, idejni oče postavitve spominskega obeležja, je našel mesto v neposredni bližini nekdanjega Benjaminovega groba in slednjič je bil s pomočjo donacij postavljen nagrobnik iz hotaveljskega marmorja. Postavitev je sofinancirala Občina Šentjur.

Za slavnostno odkritje je bil določen simbolni datum, 10. februar, s čimer so organizatorji, Slovenski inštitut na Dunaju, Društvo avstrijsko-slovenskega prijateljstva Gradec ter Kulturno društvo člen 7 za avstrijsko Štajersko, počastili tudi slovenski kulturni praznik. Poln simbolike je tudi sam nagrobnik v spomin Benjaminu Ipavcu, saj je marmor izrezan v obliki Triglava, poleg napisa pa je vklesana tudi lira, v spomin na izjemne glasbene dosežke tega izvrstnega skladatelja. Nagrobnik sta na pokopališču St. Peter odkrila župan mag. Marko Diaci in dr. Karničar ob ubrani pesmi Slovenec sem iz grl šentjurskega moškega zbora, ki ponosno nosi ime Ipavcev. Deželna poslanka Pichler – Jesenkova, katere družina izvira iz Celja, je ob tej priložnosti poudarila pomen dobrega sodelovanja Avstrije in Slovenije ter poleg povezav na področju gospodarstva zaželela tudi okrepitev kulturnih stikov. Nagrobnik je blagoslovil duhovnik Drago Svetko.

Dogajanje se je kasneje prestavilo v župnijsko dvorano St. Leonhard, kjer je bila slavnostna akademija. Ta je bila v znamenju pesmi Benjamina Ipavca ter nagovorov častnih gostov. Zbrane so pozdravili gostitelj dr. Ludvik Karničar, predsednica Društva avstrijsko- slovenskega prijateljstva Kasilda Bedenk, dr. Vincenc Rajšpl iz Slovenskega inštituta na Dunaju, veleposlanica mag. Ksenija Škrilec, evropski poslanec Lojze Peterle, prav tako župan mag. Marko Diaci.

Župan je izrazil velik ponos ter spoštovanje, ki ga Občina Šentjur goji do dediščine Ipavcev, se zahvalil za vsa prizadevanja pri postavitvi nagrobnika ter nakazal, da velja tudi v bodoče nadaljevati delo Ipavcev – izražati domoljubje in nacionalni ponos skozi vrhunske kulturne stvaritve, kar naj velja za celotno današnjo skupno domovino, Evropsko unijo. Slavnostni govornik je bil ddr. Igor Grdina, ki je orisal glavne značilnosti življenja in ustvarjanja skladateljev Ipavcev, s poudarkom na Benjaminu, med drugim avtorju prve slovenske opere in operete, mnogih budnic, priljubljenih napevov in uglasbitev del slovenskih pesnikov, ki pa mu v domovini niso želeli priznati veljave, kakršno je užival drugod po monarhiji. Poslanec Peterle je nakazal na dolgoletno odsotnost skladb Ipavcev na Slovenskem, saj izrazito nacionalno angažirana glasba ni bila zaželena. Njena ekselenca Ksenija Škrilec je pozdravila postavitev nagrobnika in ga označila kot temelj, ki ga je moč nadgraditi.

Glavno besedo pa je vendarle imela glasba, saj so na slavnostni akademiji nastopili kar trije slovenski zbori, poleg MoPZ Skladateljev Ipavcev Šentjur še vokalna zasedba Pozdrav iz Gorenje vasi v Poljanski dolini ter Oktet Zven. Ob koncu so zbori združeni zapeli pod taktirko umetniške vodje Valentine Černe in zapeli Oj, Triglav, moj dom ter zaključili z Benjaminovo Slovenec sem. Slovenska pesem in beseda sta v soboto na ves glas zveneli sredi Gradca ter opominjali, da je ta prostor od nekdaj bil stičišče kultur, izobraževanja in ustvarjanja. S postavitvijo nagrobnika Benjaminu Ipavcu pa so vzpostavljeni temelji za tesnejše sodelovanje in skrb, da zavedanje o pomembni osebnosti slovenske glasbene zgodovine poveže Slovence na obeh straneh meje. (vir: Občina Šentjur)

Sorodne novice

Dan državnosti: Franjo Malgaj bi v današnjem času naredil Facebook skupino

Jure Godler

Sestal se je novi občinski svet

Jure Godler

Lokalne volitve 2018: Zaton strank in vstajenje neodvisnih

Jure Godler

Diaci na volitve z 882 overjenimi podpisi

Jure Godler

Intervju mag. Marko Diaci: Mislim, da imam še dovolj vztrajnosti, da peljem Šentjur naprej

Jure Godler

Novega predsednika GZS sprejel župan

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več