10.7 C
Šentjur pri Celju
04/04/2020
sentjur.net

V roke so si segle čebelice in kaligrafija

Gorica pri Slivnici, 18. 5. 2018 – V Baru Ramna ob Slivniškem jezeru so članice kaligrafskega študijskega krožka Ljudske univerze Šentjur pripravile razstavo svojih izdelkov z naslovom Medena abeceda. Dogodek so povezali tudi v duhu 1. svetovnega dneva čebel, kar seveda povezuje ime prireditve. Konec leta 2017 je Generalna skupčina Združenih narodov v New Yorku razglasila 20. maj za svetovni dan čebel. Kaligrafski krožek deluje na LUŠ, ki pa je ena organizacijskih enot Razvojne agencije Kozjansko. Zato je zbrane pozdravil tudi direktor Jure Raztočnik, ki je izrazil željo, da bi se tudi sam enkrat naučil tako lepo pisati, ter pohvalil udeleženke krožka. Zbrane pa je pozdravila tudi vodja Oddelka za družbene dejavnosti na Občini Šentjur, Judita Methans Šarlah. Kaligrafkam je čestitala za prekrasna dela. “Kaligrafija v naši občini pomeni osvežitev. Gre za dejavnost, ki je nismo tako dobro poznali,” je povedala Methansova.

Izdelkov s čudovito pisavo pa zagotovo ne bi bilo, če ne bi nad ustvarjanjem in izobraževanjem držala roko Klavdija Simler. Krožek poteka že od novembra 2017 in predstavlja posebno obliko izobraževanja odraslih, ki ustvarjajo nova znanja in krepijo kompetence. Medena abeceda pa je že tretja kaligrafska razstava, združili pa so jo s temo čebelarstva. “Verjamem, da bodo naslednja dela še boljša, saj se iz razstave v razstavo pozna napredek in večanje kvalitete,” je povedala Simlerjeva. Poudarila je, da se pri kaligrafiji lahko zelo hitro zmotiš in moraš ponovno od začetka. Učenkam pa se je zahvalila tudi s torticami iz pomarančnega biskvira, z musom temne čokolade z banano, iz bučničnega biskvita in pene iz grškega jogurta. Pokazala je tudi svojo slikanico, ki jo bodo dobili prvošolčki. “V našem svetu, ki je polno prepira, hitenja in nezadovoljstva, se oziramo na tiste majhne stvari, ki jih res potrebujemo,” je dodala Klavdija Simler. Slikanica pa nosi naslov Dežni škrat in nezadovoljni ptič.

Nekaj besed o pomenu čebel je spregovorila tudi Mihaela Kotnik, predsednica Čebelarskega društva Šentjur. Na viže Lojzeta Slaka pa sta spomnila mlada glasbenika Benjamin in Kristina Planko, ki sta popestrila čebelje-kaligrafsko jutro na Ramni. (Jure Godler)

Sorodne novice

Bučna juha s kurkumo in hrustljavimi kruhovimi kockami

Klavdija Simler

#koronaintervju št. 14: Luka Polenšek, gostinec

ViP

Bliža se velika noč, potico si lahko pripravimo tudi doma

Klavdija Simler

Sladica po receptu Klavdije: Planinska pohorska omleta

Klavdija Simler

Klavdijin recept za odličen grofovski zrezek

Klavdija Simler

Klavdijin recept: Speci si najbolj enostaven kruh

Klavdija Simler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več