6 C
Šentjur pri Celju
18/10/2021
sentjur.net

V spomin Stanku Strašku – padlemu v vojni za Slovenijo

Ponikva, 30. 6. 2019 – V nedeljo, 30. junija 2019, je minilo že 28 let, ko je leta 1991 v Ljubljani  pod streli agresorja padel takrat komaj sedemindvajsetletni miličnik takratnega oddelka milice Medvode – PM Ljubljana – Šiška, Stanko Strašek, sicer doma iz Boletine pri Ponikvi v občini Šentjur. Da nekoliko osvežimo spomin: tako kot večino takrat zaposlenih v organih za notranje zadeve je tudi Stanislav Strašek sodeloval pri zaščiti procesov osamosvajanja Republike Slovenije. Začetki sicer segajo še v leto 1989, ko je policija 1. decembra v Ljubljani preprečila t. i. Miting resnice in širjenje »jogurtove revolucije«. Konec procesa pa predstavlja odhod zadnjega pripadnika zvezne armade z našega ozemlja 26. oktobra 1991.

Organi za notranje zadeve so bili med prvimi, ki so se zoperstavili agresiji Jugoslovanske ljudske armade, ki je hotela s tanki preprečiti takrat utopični cilj – samostojno državo. Za dosego tega cilja pa je padlo kar šest miličnikov, in sicer Robert Hvalc, Bojan Štumberger, Željko Ernoić, Marjan Dobovšek, Franc Šuster in Stanko Strašek, ki so za naše skupne cilje dali največ, kar se lahko da – svoja življenja. Navedenega nikakor ne moremo in ne smemo prezreti, zato smo se policisti PP Medvode/PU Ljubljana, člani in veterani PVD Sever za celjsko območje in policisti PP Šentjur/PU Celje tudi letos poklonili v spomin padlemu v vojni za Slovenijo, Stanku Strašku, na njegovem mnogo preranem grobu na Ponikvi. Letos smo se na njegovem grobu zbrali v petek, 28. junija 2019, in v spomin ter opomin na obletnico tragičnega dogodka položili venec in mu prižgali svečko.

Ludvik Petrič, komandir Policijske postaje Šentjur, foto: PP Šentjur

Sorodne novice

Komentiramo: Prometna nesreča in fotografija za 60 evrov

Jure Godler

Policija opozarja: Varno na prvi šolski dan!

Jure Godler

Divjal po Šentjurju in neuspešno skušal pobegniti policistom

Jure Godler

Obiskali grob neznanega ruskega vojaka

Jure Godler

41-letnemu Šmarčanu zasegli več ponarejenih bankovcev

Jure Godler

Dobro je vedeti pri prečkanju občinskih mej

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več