7.1 C
Šentjur
13/11/2019
sentjur.net

Večer pod lipo z ljudskimi pevci in godci

Šentjur, 25. 8. 2019 – Na vrtu Ipavčeve hiše v Zgornjem trgu so zazvenele ljudske pesmi. V sklopu prireditev Šentjurskega poletja se že tradicionalno odvija večer z ljudskimi pevci in godci z naslovom Lipa zelenela je. Organizatorica prireditve, vodja izpostave JSKD, Anita Koleša je povedala, da se poslanstvo sklada, da s srečanji občinstvu predstavijo naše že skoraj pozabljeno glasbeno izročilo. Srečanja pa vsako leto spremlja tudi strokovnjak s področja etnomuzikologije. Tokrat je srečanje spremljala dr. Urša Šivic. Nastopili so Ljudski pevci Jesensko cvetje, Muzikant Franc Pevec, Ljudske pevke  Kulturnega društva Socka, Godci Mladinske folklorne skupine Lintvar in Ljudski pevci Paridolske korenine.

Ker k ljudskemu izročilu sodi tudi slovensko ljudsko pripovedništvo in narečne posebnosti naše pokrajine, so pesem in glasbo popestrili z davno zapisanimi zgodbami, ki sta jih pripovedovali igralka in animatorka lutk Vanja Iva Kretič in dolgoletna folklornica, ljubiteljica ljudskega izročila Majda Mauer. Po srečanju so si lahko obiskovalci na prizorišču letnega odra Epik teatra Pri Kulturni pip’ci ogledali, pa tudi pokusili jedi iz starih receptov naših babic, ki jih je pripravila Tanja Gobec. (Jure Godler)

Sorodne novice

Dvajset let v skladu s kulturo

Jure Godler

Musica academica tudi tokrat z operno zgodbo

Jure Godler

Jure Ivanušič navdušil na novem prizorišču v Gorici pri Slivnici

ViP

Moja razstava ilustracij

Jure Godler

Več kot 750 pevcev pelo na regijskem srečanju v IKC

Jure Godler

Kresnice in Jakobčani na območni reviji

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več