14.1 C
Šentjur pri Celju
23/09/2023
sentjur.net

Vedute Šentjurja pod spretnimi rokami ustvarjalcev

Šentjur, 2. 9. 2023 – Prvo soboto v septembru je v Zgornjem trgu ponovno zaživela že tradicionalna kiparsko-slikarska kolonija Ipavčeva paleta VI, z naslovom Vedute Šentjurja. Kolonijo je organiziralo Društvo likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur v sodelovanju z Občino Šentjur. Zgornji trg je v soboto zaživel v ustvarjalnem, umetniškem duhu, saj so umetniki iz Slovenije, Hrvaške, Nepala in Madžarske ustvarjali na prostem. Motiv za ustvarjanje so našli v vedutah Šentjurja in bližnje okolice, ki s svojo bogato zgodovino, razgibano pokrajino in čudovito naravo nudi neusahljiv vir inspiracije. Ogledali so si tudi Ipavčevo hišo ter se poučili o rodbini Ipavec, po kateri kolonija nosi ime.

Ustvarjalci na prostem

Štirideset umetnikov, akademikov in samoukov se je zbralo na zajtrku, kjer so si nabrali energije in moči za ustvarjanje. Ob nagovoru, pozdravu ter spodbudnih besedah podžupanje Silve Koželj, Judite Šarlah Menthans z oddelka za družbene dejavnosti ter predstavnice Zveze kulturnih društev Kvirine Marine Zupanc so likovniki pričeli z ustvarjanjem. Ustvarjanje in druženje se je končalo v poznih popoldanskih urah, ko so po poznem kosilu še vedno pod vtisom prijetnega in veselega druženja oddali svoja dela in krenili proti domu.

Nastala umetniška dela bodo na ogled od 6. oktobra dalje v Galeriji Zgornji trg, ko bo uradna otvoritev razstave s kiparsko-slikarske kolonije. Kiparska in slikarska dela v različnih tehnikah in stilih nudijo raznolikost, razgibanost in nosijo v sebi osebno noto posameznega umetnika. Predsednica DLU Rifnik, Mojca Sivka, je povedala, da so člani društva neizmerno zadovoljni in hvaležni, da je kolonija pridobila na renomeju in med umetniki postala tako prepoznavna, da se je zanimanje za udeležbo povečalo do te mere, da je zelo težko ostati v okviru omejitev števila gostujočih umetnikov, ki je žal neizogibna zaradi zagotavljanja kvalitetne izvedbe dogodka. (Jure Godler, foto: Kvirina M. Zupanc)

Sorodne novice

Slikarsko srečanje Pod megaliti Žusma

Milenka Blažević

Šentjurski likovni ustvarjalci na Barvitih 24

Jure Godler

Na Ipavčevi paleti nekaj svetovno znanih umentnikov

Jure Godler

Razstavili dela nastala ob IV. Ipavčevi paleti

Jure Godler

Že četrta Ipavčeva paleta v Šentjurju

Tjaša Ferlež

Začeli ustvarjalni dan tretje Ipavčeve palete

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več