14.2 C
Šentjur pri Celju
03/10/2023
sentjur.net

Veliko sonca in dobre volje na izletu v Celovec

Dramlje, 12. 9. 2023 – Čudovito, s soncem obsijano jutro je pozdravilo člane DU Dramlje na torek, 12. septembra, ko so se odpravljali na tretji društveni izlet letos. Temu je bilo primerno tudi razpoloženje, saj se je obetal še en čudovit izlet v organizaciji domačega upokojenskega društva. Pred Celovcem so se ustavili pri Vojvodskem prestolu na Gosposvetskem polju, ki je spomin na Karantanijo, na vse vladarje, ki so morali v slovenskem jeziku priseči, da bodo vladali pravično do vseh. Vojvodski prestol je kamniti prestol z dvema sedežema.

Ob prihodu v Celovec so se drameljski upokojenci sprehodili do glavnih mestnih značilnostih, mimo Deželne palače do Starega trga, kjer so najstarejše stavbe, ki predstavljajo začetek mesta Celovec. Zatem so obiskali Novi trg, na katerem se nahaja velik kip zmaja, ki je simbol mesta. V bližini je tudi kip Marije Terezije, postavljen leta 1765, in to naj bi bil prvi postavljen spomenik slavni cesarici v Avstriji. Kdor je želel, si je lahko v Deželni palači ogledal Veliko dvorano grbov, ki je s svojimi 665 grbi in knežjim kamnom ena najpomembnejših časovnih prič dežele. Josef Ferdinand Fromiller, najbolj znan avstrijski koroški baročni slikar, je grbe (na)slikal z rokodelsko natančnostjo in v baročnem razkošju za številne kneze in plemiške hiše ter tako ustvaril eno najlepših in najbolj navdušujočih dvoran v deželi.

Popoldan so prispeli v Minimundus. Minimundus je park, ki se razprostira na 26.000 m2 in leži poleg Vrbskega jezera. Na njem je razstavljenih približno 160 najlepših svetovnih znamenitosti z vsega sveta v miniaturnem formatu. V merilu 1:25 so oblikovane najlepše zgradbe, zgrajene po originalnih načrtih. Kljub temu, da vse izgleda majhno in stisnjeno, sta za celotni ogled potrebni vsaj 2 uri. Proti večeru so prispeli na Eko kmetijo Lešnik v Golavabuki nad Slovenj Gradcem, kjer jih je čakalo pozno kosilo. Polni lepih vtisov ter novih doživetij so se na večer vrnili v domači kraj. (Jure Godler)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več