11.5 C
Šentjur pri Celju
31/03/2023
sentjur.net

Z Mi2 in branjem pred spanjem

Planina pri Sevnici, 23. 4. 2014 – V sredo, 23. 4. 2014, smo se tudi na OŠ Planina pri Sevnici pridružili vseslovenski akciji Noč knjige, ki sta nam jo popestrila člana skupine Mi2 Tone Kregar ter Jernej Dirnbek. Prireditev so si lahko ogledali tudi drugi krajani in zbralo se jih je lepo število. Tudi učenci sami smo poskrbeli za popestritev programa. Devetošolke Ana, Teja, Laura in sedmošolka Nika so zaplesale na miks komadov Mi2, hišni bend v sestavi Florijan, Janez in Teja so poskrbeli za instrumentalno podlago Zbudi me za 1. maj, z mojo malenkostjo pa smo interpretirali še pesem Bla je sladka. Še štirje recitatorji Matevž, Hana, Nejc in Karmen so se našli za Odo gujdeku, Marcel pa nas je popeljal v toplice.

Že mesec prej nam je učiteljica slovenščine Nina Gradič Planko povedala, da bo na Noč knjige vsak učenec, ki bo seveda ostal in prespal v telovadnici, moral na kratko predstaviti oz. povedati obnovo najljubše knjige. Ta ideja se nam je zdela super, smo pa imeli kar malo težav z iskanjem naše najljubše knjige. Torej v sredo so nas po prireditvi učitelji razdelili po skupinah. V vsaki izmed njih se je dalo slišati ogromno ljubezenskih, grozljivih in raziskovalnih zgodb. Iz vsake skupine smo izbrali najboljšo knjigo in jo predstavili tudi drugim skupinam. Top knjige tega večera so bile med drugim Kot v filmu, Pikica in Tonček, Živalske pravljice, Aleksander Makedonski, Od RTM do WTF.

Delavnice

Po predstavitvah najboljših knjig smo se ponovno vrnili v skupine, tam pa se odločili, kam bomo šli naprej. Učitelji so nam namreč pripravili še tri delavnice. V prvi so učenci izdelovali oz. risali stripe, v drugi smo pisali pesmi, v tretji, pravljičarski delavnici pa so učenci sestavljali pravljice. No, s sošolko nama je najbolje zvenela pesniška delavnica. Vsak učenec je na listič napisal dva samostalnika, en glagol in en pridevnik. Lističe smo nato izžrebali in vsak je moral v pesmi uporabiti te izžrebane besede. Vsak se je spravil na delo, ki pa ni bilo najbolj preprosto. Izžrebane besede so bile prava zmešnjava in tudi časa ni bilo na pretek. A vseeno nam je uspelo. Naši izdelki so bili naslednje jutro že na oglasni deski.

Po delavnicah je sledila namestitev v spalne vreče ter priprave na spanje oz. gledanje filma. Film Hobit se je začel ob 23:30. Trajal je približno dve uri in pol. Veliko jih je vmes že utonilo v spanec, a najpogumnejši smo vztrajali do konca in še čez.

To je bila sicer ena izmed akcij na naši šoli, saj smo letos že kar nekaj dejavnosti namenili knjigi. Novembra so se učiteljice in starši srečali ob knjigi Varuh otrokovih dolžnosti in skupaj razmišljali o vzgoji otrok. V februarju so se učenci zavezali bralnim pogodbam in sedem dni zapored vsaj nekaj časa namenili branju – rezultat je bil dober, saj je pogodbo izpolnilo kar 64 % učencev. Bralnega srečanja ob knjigi Kot v filmu se je udeležila polovica staršev skupaj z otroki kombiniranega oddelka 7. in 8. razreda. 2. aprila so sedmošolci in osmošolci pripravili razstavo slovenskih knjig za otroke in mladino, po katerih so bili posneti filmi. Celo dopoldne se je ob razstavi vrtel tudi filmček z izseki iz filmov. Po podatkih knjižničarke učenci tudi pridno berejo za bralno značko. (Sabina Pušnik, OŠ Planina pri Sevnici)

 

Sorodne novice

Kdo bo presekal gordijski vozel parkiranja na Planini?

ViP

Kmalu več prostora v Vrtcu Šentjur – enoti Planina

Jure Godler

Po dveh letih na Planini zopet zadišalo po »pršjačah«

Tjaša Ferlež

KS Planina pri Sevnici se loteva obnove križevega pota

ViP

Prometna nesreča s smrtnim izidom na območju Bohorja

Jure Godler

Pesmi o času koronavirusa predala podžupanji

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več