5.5 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

Začeli ustvarjalni dan tretje Ipavčeve palete

Šentjur. 5. 9. 2020 – Društvo likovnih ustvarjalcev Rifnik (DLU) Šentjur je v soboto začelo z likovno kolonijo Ipavčeva paleta 2020. Kot je v navadi, na tematsko likovno ustvarjanje povabijo tudi prijatelje likovnike in slikarje iz bližnje in daljne okolice. Tokrat se jih je zbralo nekaj čez dvajset. V zavetju šentjurske Galerije Zgornji trg jih je pozdravila vodja oddelka za družbene dejavnosti Judita Methans Šarlah. Letošnja Ipavčeva paleta je že tretja po vrsti, za rdečo nit pa so si izbrali tematiko pesmi Kje so moje rožice. “Kje so moje rožice, je ena najlepših pesmi Gustava Ipavca, ki je že ponarodela,” je dodala Methansova. Poudarila je, da verjetno ni zbora v Sloveniji, ki ne bi v svojem repertoarju imel vsaj eno Ipavčevo pesem.

Methansova je še dodala, da v Galeriji Zgornji trg organizirajo številne čudovite razstave, razstavljalci pa prihajajo iz Slovenije in tujine. Dokončana dela Ipavčeve palete, ki bodo začela nastajati na današnji dan, bodo prav tako razstavljena v galeriji 23. oktobra. Zbrane je nagovoril tudi gostitelj, predsednik DLU Šentjur Dragan Podovac. “Vesel sem, da ste se odzvali našemu vabilu, na tretjo Ipavčevo paleto,” se je predsednik društva zahvalil prisotnim ter poudaril, da bi rad, da ta kolonija postane tradicionalna. Opozoril pa je, da morajo biti današnja dela zaključena do konca meseca.

Muzej v Ipavčevi hiši

Likovni ustarjalci so si ogledali tudi razstavo v Ipavčevi hiši, ki jo je Pokrajinski muzej Celje postavil dve leti nazaj. Tam so lahko poslušali tudi posetek pesmi Kje so moje rožice, ki jim je vzpodbudila kreativnost pri ustvarjanju teme Ipavčeve palete. Po muzeju jih je vodila vodja TIC Barbi Ravnak. Likovni umetniki so po končanem ogledu lahko našli svoj ustvarjalni kotiček, kjer so postavili svoje barve in platno. Nekateri so se utaborili na Ipavčevem vrtu, nekateri so našli svoj prostor v predavalnici Razvojne agencije Kozjansko in drugod ter se predali delu. (Jure Godler)

Sorodne novice

Razstavili dela. ki so nastala na slikarski koloniji

Jure Godler

ETM: Izberimo varčnejše poti

Jure Godler

Vedute Šentjurja pod spretnimi rokami ustvarjalcev

Jure Godler

Na Ipavčevi paleti nekaj svetovno znanih umentnikov

Jure Godler

S kolesom ali peš je trajnostna mobilnost

Jure Godler

Sloven’c Slovenca vabi s čopičem po Šentjurju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več