17.4 C
Šentjur pri Celju
06/04/2020
sentjur.net

ZKD odslej z 29 kulturnimi društvi

Šentjur, 9. 5. 2016 – V Zvezi kulturnih društev Šentjur je včlanjenih 28 kulturnih društev iz občin Šentjur in Dobje. Na skupščini, ki je potekala v Centru kulture Gustav, se je zbralo kar nekaj predstavnikov posameznih društev. Člani so potrjevali poročila in plane delovanja. V letu 2015 je zveza sofinancirala programe svojih članov, predvsem njihove večje kulturne dogodke, ki obsegajo koncerte ob obletnicah, gostovanja, tekmovanja, izdaje publikacij, sofinancirala je opremo za njihovo delovanje, v določenih primerih pa tudi pripomogla k pripravam na večje projekte društev. Soorganizirali so prireditev Ta veseli dan kulture, ki ga je lani pripravilo Literarno društvo Šentjur, priznanje pa sta prejela Epik teater in Martin Čater. Prav tako zveza deloma pokriva tudi stroške kotizacije izobraževanj članov društev. Lansko leto so skupaj z Občino Šentjur izvedli razpis za novo delovno mesto tehnika v IKC Šentjur. “ZKD Šentjur je pomemben sogovornik z Občino Šentjur kot financerjem, zato je njena vloga pri dogovarjanju o višini sredstev za delovanje kulturnih društev zelo pomembna še posebej sedaj, ko se zaradi varčevanja zmanjšujejo proračuni lokalnih skupnosti,” je še poudarila predsednica zveze Marija Rataj.

Dodala je, da želijo ustvariti najboljše pogoje za izvedbo prireditev in dejavnosti naših društev v prenovljenem kulturnem centru. Še posebej veliko pozornosti bodo namenjali temu, da se bodo šentjurska kulturna društva odločala svoje prireditve izvesti v Ipavčevem kulturnem centru. Na tem mestu jim bodo pomagali tako finančno kot tudi organizacijsko. Največji delež sredstev bo namenjen finančni pomoči društvom pri izvedbi njihovih programov prireditev, založniških projektov in pri nakupu opreme, za katere po navadi društvom zmanjka sredstev iz rednega programa.

Soglasno so potrdili vlogo Društva Izviri Dobrina, ki se je s svojo kulturno sekcijo ljudskih pevcev Žusemski fantje priključilo k ZKD in tako postalo že 29. društvo te organizacije. Prisotne je pozdravil tudi župan občine Dobje Franc Leskovšek. Poudaril je, da je ljubiteljska kulturna dejavnost bogastvo našega naroda in če te dejavnosti ne bomo gojili in podpirali, se Slovencem slabo piše. Ravno društva pa ohranjajo to tradicijo. Predstavniki kulturnih društev so soglasno potrdili vsa poročila in v doglednem času zaključili z redno skupščino. (Jure Godler)

Sorodne novice

Prevorska kultura trdno zasidrana na tradicionalnih temeljih

Majda Rezec

Sledili srcu na Žusem in nazaj v Dobrino

Jure Godler

Prešernov dan z židanim Francetom in številnimi presežniki

Jure Godler

Župan odgovarja občinski svetnici: Vpliv na proračun bo manjši

Jure Godler

Občina Dobje ponosno zaključila drugo desetletje obstoja

Jure Godler

Dobjanski odličnjaki z županovo popotnico v svet

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več