29.6 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Znaka civilne zaščite v roke PGD Lokarje in Martinu Cmoku

Laško, 4. 3. 2020 – Prvi teden v marcu so po Sloveniji potekale številne slovesnosti ob dnevu Civilne zaščite, ki ga praznujemo 1. marca. Ob tej priložnosti so podelili številna priznanja najzaslužnejšim posameznikom in organizacijam za leto 2019. V počastitev dneva Civilne zaščite je Štab Civilne zaščite Zahodnoštajerske regije v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje izpostavo Celje in občino Laško, v Laškem organiziral osrednjo regijsko slovesnost s podelitvijo priznanj in nagrad Civilne zaščite.

Priznanja so podelili najbolj zaslužnim pripadnikom Civilne zaščite ter drugim posameznikom, skupinam, občinam ter gospodarskim družbam, zavodom in drugim organizacijam za zasluge in prispevek pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč. Visoki priznanji, zlati znak CZ, so prejeli poveljnik Gasilske zveze Šentjur Martin Cmok ter gasilke in gasilci PGD Lokarje. Društvo letos praznuje 120-letnico obstoja, zato bodo zlati znak prejeli na njihovi slovesnosti.

V gasilstvu že 40 let

Martin Cmok je zlati znak prejel za svoje dolgoletno aktivno delovanje, saj je v gasilske vrste vstopil že pred 40 leti, se nenehno usposabljal in opravljal vrsto funkcij na operativnem področju. Od leta 2003 je tako poveljnik GZ Šentjur, član Gasilskega poveljstva celjske regije, član Štaba CZ Občine Šentjur, na ravni GZŠ pa opravlja delo preglednika gasilskih vozil. V tem času je poveljeval in povezoval številne intervencije na ravni občine in regije, ki so se aktivirale ob večjih in naravnih nesrečah – vodil je razpoložljive enote ob izvedbi ukrepov v primerih poplav in plazov.

Kot sodnik gasilsko-športnih disciplin sodeluje na vseh tekmovanjih gasilskih enot do državne ravni, prav tako na usposabljanjih ekip prve pomoči, ki beležijo dobre rezultate. V zadnjih petih letih je s poveljstvom GZ in sodelovanju z ostalimi strukturami zaščite in reševanja pripravil, vodil in sovodil več odmevnih vaj, kot so Slivniško jezero 2017, Železnica 2018 in Potres Žalec 2019.  Martin Cmok je sicer že prejemnik visokega odlikovanja za posebne zasluge za delo na področju gasilstva, kot aktivni prostovoljec na drugih področjih pa je 2012 s strani predsednika RS na državni ravni prejel tudi naziv Prostovoljec leta.

Ohranjajo stike v tujini

PGD Lokarje letos čaka vrsta dogodkov in osrednja slovesnost ob visokem jubileju, 120-letnici delovanja, kar pomeni, da je bilo ustanovljeno že leta 1900. Torej je to drugo najstarejše društvo v šentjurski gasilski zvezi, ki vseskozi skrbi za uposabljanje članov, opremljenost ter pripravljenost. Posebno prelomnico je zanje pomenila gradnja avtoceste Ljubljana–Maribor, saj je to spremenilo njihovo osnovno dejavnost in požarno zaščito kraja, v katerega so se začeli gosto priseljevati novi prebivalci.

V letu 2013 so prevzeli dodatno obveznost, s katero zagotavljajo dodatno pomoč na avtocesti. Sicer pa PGD Lokarje uspešno združuje v svojih vrstah vse generacije, od veteranov do podmladka. Operativni člani pri sodelovanju na elementarnih in drugih naravnih nesrečah izkazujejo veliko požrtvovalnost in usposobljenost, katero dokazujejo tudi na tekmovanjih vseh rangov. Uspešno se povezujejo z drugimi društvi ter ohranjajo dobre stike v tujini, predvsem pa aktivno delujejo v svojem domačem kraju, kjer se izkažejo pri sodelovanju in organizaciji prireditev. (Tjaša Ferlež, Vir: Občina Šentjur, foto: GZŠ)

Sorodne novice

Stoletnica PGD Ponikva s številnimi priznanji

Tjaša Ferlež

Praznik Občine Dobje in okrogla obletnica šole

Jure Godler

Kolesarski maraton Lokarje: Za praznik spet na kolo

Tjaša Ferlež

Razglasili so županova vina 2022

Jure Godler

Podelili priznanja našim športnikom in prostovoljcem

Jure Godler

Med seboj si lahko pomagamo, če ostanemo skupnost!

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več