6.2 C
Šentjur
22/11/2019
sentjur.net

14-letnik se je izredno hudo poškodoval s pirotehničnim izdelkom

cobra-petardaŠentjur, 20. december 2016 – V ponedeljek, 19. decembra 2016, smo bili policisti obveščeni o poškodbi s pirotehničnim izdelkom. 14-letni fant, doma z območja Šentjurja, se je v sobi, v domači hiši, izjemno hudo poškodoval pri rokovanju s pirotehničnim izdelkom. Za zdaj še ni natančno potrjeno, za kateri pirotehnični izdelek je šlo, vse pa kaže, da bi lahko šlo za večji pirotehnični izdelek, kot so npr. Cobra, Mega oziroma druga večja pirotehnična sredstva, katerih prodaja ni dovoljena. Pri eksploziji je fant dobil izjemno hude poškodbe obeh rok, ki so ju morali amputirati, ter poškodbe glave. Eksplozija je bila tako močna, da je poškodovala tudi del sobe.

Policisti in kriminalisti še zbirajo obvestila o izvoru pirotehničnega sredstva. Vse občane, posebej mladoletnike, znova opozarjamo, naj se izogibajo uporabi pirotehnike. Posledice uporabe določenih vrst le-te so pogosto tragične. Tudi lani se je na našem območju pri uporabi pirotehničnih sredstev hudo telesno poškodoval mladoletnik.

Policisti na območju Policijske uprave Celje tudi letos izvajamo številne aktivnosti za zmanjševanje posledic uporabe pirotehnike. Vsako leto znova posebej opozarjamo občane, naj ne kupujejo pirotehničnih izdelkov od preprodajalcev na tržnicah, bolšjih sejmih ali drugje na ulicah. Izkušnje namreč kažejo, da je uporaba teh izdelkov zelo nevarna in tudi telesne poškodbe, ki smo jih zaradi uporabe pirotehnike obravnavali v preteklih letih, so bile v največji meri posledica uporabe pirotehnike, kupljene na črnem trgu. Od začetka decembra vsakodnevno intenzivno nadziramo tudi okolice srednjih šol v Celju ter avtobusne in železniške postaje na celotnem našem območju.

V obdobju zadnjega meseca smo na območju Policijske uprave Celje zasegli:

– 25 kom. BB3373 – Goreče nebo 75 mm – kategorija F4

– 99 kom. BB1133 – Kralj. modra potonika 35 mm – kat. F4

– 2 kom. PP-717-SI – Ognjeni strelec – kat. F3

– 1 kom. PP-721-SI – Gusarji – kat. F3

– 2 kom. PP-723-SI – Velika bereta – kat. F3

– 1 kom. PP-715-SI – Zeus – kat. F3

– 1 kom. PP-722-SI – Na divjem zahodu – kat. F3

– 1 kom. PP-724-SI – Modri panter – kat. F3

– 1 kom. PP-713-SI – Pirati – kat. F3

– 1 kom. PP-650-SI – Šerif – kat. F3

– 1 kom. PP-681-SI – Tsunami – kat. F2

– 1 kom. PP-672A-SI – Ples v maskah – kat. F3

– 1 kom. PP-641-SI – TNT – kat. F2

Tisti, ki se uporabi pirotehničnih izdelkov ne morejo odreči, naj izdelke kupujejo le v trgovinah, ki imajo za prodajo teh izdelkov dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Pri nakupu naj bodo pozorni na oznako CE, dobro pa naj se seznanijo tudi z navodili za uporabo. Navodila za uporabo na izdelku morajo biti napisana v slovenskem jeziku.

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1 ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F2 pa ni dovoljena mlajšim od 16 let. Izdelkov kategorije F3, F4, P2 in T2 ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam. Pirotehnične izdelke kategorij F1 in F2 lahko uporabljajo mladoletniki, stari do 14. oziroma do 16. leta starosti, vendar le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Baterije in kombinacije iz 3. kategorije do 1000 g neto mase eksplozivnih snovi in fontane iz kategorije do 750 g neto mase eksplozivnih snovi lahko kupujejo, posedujejo in uporabljajo tudi osebe, starejše od 18 let. Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči), je prepovedana. Lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka je prepovedana! Prav tako sta prepovedani uporaba izdelkov v drugih predmetih in preprodaja. Prepovedana pa je tudi posest takšnih pirotehničnih izdelkov.

Pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavna značilnost je pok, ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izdelek tudi zaseže. (Milena Trbulin. PU Celje)

 

Sorodne novice

Hlod mu je zlomil levo golen

Jure Godler

Pri delu v gozdu se je poškodoval

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več