28.5 C
Šentjur pri Celju
05/07/2020
sentjur.net

15 likovnih let – DLU Rifnik Šentjur

Šentjur, 15. 5. 2014 – Društvo likovnih ustvarjalcev Rifnik – Šentjur je ob 15-letnici delovanja pripravilo razstavo likovnih izdelkov. Leta so tako zelo hitro minila, kot da bi jih narisali na modro nebo in bi jih dež spral v potok barv. Društvo se spreminja, pomlaja, izgublja sopotnike, skratka kot je v vodniku zapisal ustanovni član in prvi likovni mentor Ivo Brodej, deluje po vseh naravnih zakonitostih. »15 let je minilo, odkar smo se uradno registrirali kot društvo. Smo pa že prej nekaj počeli. Vse skupaj se je začelo na pobudo Ludvika Mastnaka, nekdanjega direktorja Ljudske univerze Šentjur,« nam je še povedal Brodej.

Društvo ima v kulturni ponudbi naše občine pomembno mesto in je soorganizator odmevnih razstav in slikarskih kolonij. Člani sodelujejo na podobnih dogodkih v sodelovanju z drugimi društvi v širši regiji. Mnogi so se predstavili že tudi s samostojnimi razstavami.

Lansko leto je članom društva odpoved komaj naseljenih prostorov na Ipavčevi 30 naredila kar nekaj sivih las. Člani so se kar hitro spopadli z danimi razmerami, kar dokazuje tudi razstava, ki je nastajala že v novih prostorih na Ipavčevi 26. Sanirali so prostore iz čisto prve gradbene faze in v dobrih dveh mesecih usposobili simpatičen deloven prostor.

Na praznovanje so člani društva v goste povabili Ženski pevski zbor skladateljev Ipavcev, ki je pevsko popestril njihov dogodek. Preden so predstavili vse člane likovnih ustvarjalcev, je spregovoril nekaj besed Martin Čater, predsednik DLU Rifnik Šentjur. »Najprej pozdrav Ludviku Mastnaku, Ivu Brodeju in Aniti Koleša. To so naši temelji. In če teh temeljev ne bi bilo, tudi mi danes ne bi bili tukaj. Kaj veliko ne bom govoril, ampak se bom večini zahvalil,« je dejal Martin. Pripravil je tudi kataloge, ki jih na koncu razdelil obiskovalcem.

Zgodovina društva sega v leto 1998, ko je začelo z organiziranim likovnim ustvarjanjem v Osnovni šoli Franja Malgaja Šentjur pod vodstvom Iva Brodeja. Leta 1999 so se ustvarjalci registrirali kot društvo likovnih ustvarjalcev Rifnik in bili brezplačni najemniki šolske likovne učilnice vse do leta 2010. Zahvalili so se tudi Občini Šentjur, ki jim je dodelila prostor nedaleč stran. Pri tem ne gre zanemariti pogajalskih sposobnosti Dragana Podovaca, ki je v novi hiši videl njihov drugi dom.

Člani društva so: Ivo Brodej, Bojan Cmok, Martin Čater, Vanja Glavač, Nežika Horvat, Teja Hrovatič, Ela Kavka, Polonca Kitak, Stanka Kodrnja, Stanka Kukovič, Marjana Majcen, Fanika Pevec, Dragan Podovac, Božena Prodnik, Lija Pušnik, Katarina Salamon, Nežika Tatarovič in Jana Tarasova. Ob koncu si želijo prihodnosti, da bi jih družila ustvarjalnost, prijateljstvo in veselje. Na koncu so vse obiskovalce pogostili z dobrotami članic društva in Šolskega centra Šentjur. (V. A.)

Sorodne novice

Jezerniki ustvarili križišče štirih edinstvenih poti

Jure Godler

Kultura je v zraku na vrtu Centra kulture Gustav

Jure Godler

V časih in prostorih – razstava likovnega študijskega krožka (LUŠ)

Jure Godler

Likovna “Moja pot” Dragana Podovca

Jure Godler

Babice in dedki predstavili predmete iz preteklosti

ViP

V Dobju odprli in blagoslovili razstavo jaslic

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več