24 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

25. obletnica delovanja DLU Rifnik Šentjur

Šentjur, 24. 5. 2024 – V Galeriji Zgornji trg so v petek odprli redno letno razstavo Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur. Letošnja je prav posebna, saj obeležujejo 25 let delovanja. Tokrat so člani DLU Rifnik Šentjur razstavili abstraktna likovna dela, kjer se uporabljajo različne barvne ploskve, linije, točke, teksture in materiali. Abstrakcija ponazarja odmik od realnosti, vsak gledalec vidi sliko drugače, si jo predstavlja na svoj način. Poleg abstraktnih likovnih del so na ogled postavili tudi čudovita ročna dela sekcije Vezilj, kvačkane in vezene prte ter prtičke. Otvoritev se je pričela z nastopom zasedbe Mali petek in Društva Bum z izvedbo pesmi Jaz in nebo skupine Fed Horses.

Prispevajo svoje delo in čas

Voditeljica Polonca Jazbinšek je uvodoma predstavila delovnje DLU Rifnik Šentjur in k besedi povabila predsednico Mojco Sivka, ki se je v govoru zahvalila še vedno aktivnim ustanovitvenim članom: Katarini Salamon za skrbno urejene finance društva, Ivu Brodeju, mentorju, na katerega se lahko vedno zanesejo, in Martinu Čatru, njeni »desni roki«. Kot pravi, so omenjeni člani aktivni že od samega začetka delovanja društva in v veliki meri zaslužni, da obeležujejo ta jubilej.

Zahvalila se je tudi nekdanjim članom, ki so skozi leta sooblikovali to uspešno zgodbo in tudi sedanjim članom, ki aktivno prispevajo s svojim delom in nesebično pomagajo pri realizaciji zastavljenih ciljev. Nato se je zahvalila Občini Šentjur, Oddelku za družbene dejavnosti občine Šentjur, Zvezi kulturnih društev Šentjur in JSKD OI Šentjur, saj brez sodelovanja in podpore le-teh ne bi mogli izpeljati vseh projektov. Zahvala je bila podana tudi drugim društvom, s katerimi sodelujejo, posebej je izpostavila člane PGD Šentjur, ki jim vedno priskočijo na pomoč, ko jih potrebujejo. Sodelujejo in prijateljujejo še z drugimi društvi doma in v tujini.

Bogatijo kulturno ponudbo

Sledil je govor Tanje Horvat, predsednice Društva železničarjev slikarjev Plavo svjetlo iz Zagreba, ki je likovnikom čestitala ob jubileju in ni skrivala svojega navdušenja nad razstavo. Župan mag. Marko Diaci je povedal, da ga resnično veseli dolgoletno in uspešno delovanje društva, ki bogati kulturno ponudbo v Šentjurju, in jim čestital za četrt stoletja delovanja. Mentor in ustanovitveni član Ivo Brodej je namenil nekaj besed abstraktni umetnosti in razstavi. Pojasnil je, od kod ideja za temo razstave, kako je nastala ter koliko znanja je potrebnega za kvalitetno abstraktno delo, ki se odraža v vseh razstavljenih delih.

Otvoritev so zaključili s pesmijo in pogostitvijo, razstava pa bo na ogled do 21. 6. 2024. Člani društva obiskovalce vabijo, da odkrijejo likovno sporočilo, skrito v tiskanem vezju njihovih novih izumov, kot se je izrazil njihov mentor. (Urša Kajba)

Sorodne novice

Na Graščini Oplotnica razstavljal šentjurski umetnik

Jure Godler

“Da bi bilo zaradi tega, kar počnem, vsaj še komu lažje in boljše.”

Jure Godler

Pisanica iz srca obsijana z žarki Božje milosti

Jure Godler

Razstavili dela. ki so nastala na slikarski koloniji

Jure Godler

Vedute Šentjurja pod spretnimi rokami ustvarjalcev

Jure Godler

Šentjurski likovni ustvarjalci na Barvitih 24

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več