18.6 C
Šentjur pri Celju
20/08/2022
sentjur.net

Ko zvezde spregovorijo

Prevoje, 8. 8. 2015 – Za Astronomskim društvom Kosci Šentjur in Kulturnim društvom Prevorje je še ena uspešno izvedena astronomska noč. Začeli so že pozno popoldne. Prvi obiskovalci so prišli že ob 16.30 uri na opazovanje Sonca, zadnji pa so prireditev zapustili ob 2.30 uri. Člani so vztrajali vse do jutra.

Na opazovanje Sonca so prišle zlasti družine z majhnimi otroki, s svojim obiskom pa je vse skupaj nagradil Jurij Stare, vodilni slovenski astrofotograf. Prinesel je svoj teleskop za opazovanje Sonca, ki je cenovno desetkrat dražji od tukajšnje opreme, da so skupaj lahko primerjali videno.
Po predavanju Majde Kamenšek Gajšek o življenju v našem osončju je Robert Gajšek obiskovalcem razložil, kaj bodo opazovali skozi teleskope. Po okrepčilu in hladni vodi, ki je bila prava poživitev, so se odpravili na dvorišče šole in v kupolo opazovalnice. Ob čudoviti, jasni in topli noči ni bilo težko pokazati objektov; pred šolo se je namreč šopirilo več kot deset teleskopov v lasti članov društva Andreja Lapa in Borisa Khama iz Ljubljane. V začetku je bila precejšnja gneča, po spoznavanju osnov orientacije na nebu in spoznavanju ozvezdij in ogledu nekaj objektov so se nekateri poslovili, nekateri pa vztrajali in se potem organizatorjem tudi zahvalili.

Spoštovani,
Hvala vam za lep dogodek včeraj in za vso prijaznost. Čudoviti ste in hvala, ker svoje navdušenje delite tudi med ljudi, ki sicer nimamo možnosti pokukati tja gor in videti vseh mogočih stvaritev vesolja.
Želim vam še veliko čudovitih pogledov tja gor in razgledov po skrivnostih vesolja.
Z lepimi pozdravi,
Darja Grdina, Celje

(Marica Kamplet, foto: Matjaž Verk, Franc Kamplet, Andrej Lap, Darja Grdina ob pomoči Krištofa Skoka)

Sorodne novice

Očistili Prevorje in okolico

Jure Godler

Na Prevorju zbrali več kot 100 vreč odpadkov

Jure Godler

Ne štejejo le materialne dobrine, štejejo  tudi pogovori

Majda Rezec

Prejeli smo: 18. Astronomska noč na Prevorju

Jure Godler

Na Prevorju 1.050 m nove asfaltne prevleke

Jure Godler

Prevorska kultura trdno zasidrana na tradicionalnih temeljih

Majda Rezec
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več