-1.5 C
Šentjur pri Celju
29/11/2020
sentjur.net

Slavje v Loki trajalo in trajalo

Loka pri Žusmu, 12. september 2015 – Slikovita in naravno bogata krajevna skupnost v osrčju Kozjanskega je postala še bogatejša. Lanske jesenske ujme so krajanom preprečile izvedbo prvega krajevnega praznika, letos pa se jim je vreme oddolžilo. Na prijetno sončno sobotno popoldne so se zbrali, da slavijo. Slavijo, ne le svojega dne, ampak obilo pridobitev, ki so za kraj in krajane izjemno pomembne, hkrati pa jim bodo nekatere omogočile boljše življenje, nekatere pa dvignile prepoznavnost.

Tako so Ločani ob svojem dnevu obeležili pridobitev grba, zastave in himne. Na kraju, kjer je lanska ujma podrla staro lipo, so posadili novo, uradno pa so obeležili še končanje projektov Hidravlična izboljšava in dogradnja vodovodnega sistema v Občini Šentjur ter energetske sanacije podružnične osnovne šole in vrtca. Ob tem so še zaslužnim za dokončanje vseh teh pomembnih projektov podelili zahvale, tisti najbolj zaslužni pa so v roke prejeli že zabojček jesenskih darov narave.

Najprej je povezovalka Katja Kovačič predstavila nekaj zgodovinskih in statističnih dejstev o tej krajevni skupnosti, ki je ob zadnjem popisu štela 796 prebivalcev. Za tem pa je prišel čas za grb in himno. Svet KS je na svoji seji v oktobru 2013 sprejel pravilnik o uporabi grba, zastave in himne KS Loka pri Žusmu. In delo se je lahko začelo. Zasnovo in opis grba je pripravila Danica Recko, po njenih navodilih pa ga je izrisal Rok Vodeb, ki je sodeloval s heraldikom Aleksandrom Hriberškom. Za računalniško vektorsko oblikovanje je poskrbel Marko Centrih. Sodelovala sta še predsednik KS Srečko Krajnčan in Robert Žafran.

Po predstavitvi nove pridobitve so otroci POŠ Loka pri Žusmu zapeli državno himno, s čimer so naznanili pričetek slavja. Predsednik sveta KS Srečko Krajnčan je v uvodnem nagovoru pozdravil vse zbrane in izpostavil: »Lahko rečem, da so danes moje emocije na višku. Vsa prizadevanja od leta 2006, odkar sem predsednik, so danes ugledala luč življenja. Tu gre predvsem za krajevne simbole, modernizacijo cest in vodovoda. Toliko pridobitev, kot jih bomo mi danes predali namenu, v današnjem času marsikaterem delu Slovenije ni uspelo izpeljati.« Uvodnemu pozdravu je sledilo prvo razvitje zastave, ki bo odslej ponosno plapolala nad vhodom v prostore KS. Ker h grbu in zastavi sodi tudi himna, je prišel na vrsto tudi ta simbol. Čeprav so med zadnjimi, ki so dobili grb in zastavo, so himno dobili kot eni prvih. Besedilo pesmi Pozdravljena, Loka je leta 1993 napisala Anica Lipovšek. Za prvo izvedbo himne so poskrbeli Žusemski fantje.

Energetsko varčna šola in vrtec

Sledil je nagovor župana mag. Marka Diacija, ki je spregovoril nekaj besed o energetski sanaciji POŠ in vrtca, ki je bila dokončana v lanskem letu. V svojem nagovoru je poudaril, da je vesel dobrega sodelovanja med občino in krajevno skupnostjo, in je na kratko predstavil projekte energetskih sanacij ter jim čestital za vse pridobitve. Pred mikrofon je stopila tudi ravnateljica OŠ Slivnica pri Celju Marjeta Košak. Izpostavila je, da je za njihovo šolo to velika pridobitev, katere so se veselili učitelji in učenci. »Lansko leto bi verjetno rekla, poglejte to našo lepotico, kako lepo izgleda, glede na to, da je prenovljena. Sedaj, ko je eno leto mimo, pa lahko še povem, da je življenje na šoli sedaj drugačno. Okna se zapirajo in tesnijo, kot ravnateljica pa sem vesela nižjega računa za kurjavo. V zadnjih dvajsetih letih smo v obnovo precej vlagali tudi iz lastnega proračuna, v načrtu pa imamo še nekaj posodobitev, ki bodo omogočili boljše delo tukaj,« je še dodala in se zahvalila vsem, ki so zaslužni za izvedbo. Učenci so ob tej priložnosti pripravili priložnostna darilca za vse zbrane. Pred mikrofon je za tem stopila še ravnateljica Vrtca Šentjur Elizabeta Jelen. Pridružila se je dobrim željam govornice pred njo in še dodala: »Tudi sama si želim, da bi naše igralnice živele v vrvežu radoživosti otrok in na vas je, spoštovani starši, da te igralnice in učilnice napolnite.« Za tem je prišel čas za sprostitev. Otroci POŠ in vrtca so ob tej priložnosti pripravili kratko gledališko predstavo o prvem obisku nove šole.

Ker je po zabavi potrebno tudi kaj postoriti, je prišlo na vrsto delo. Župan in predsednik sveta KS sta v roke prijela vsak svojo lopato in kot simbol obnovitve drevesnega parka v središču Loke zasadila in z vodo iz novega vodovoda zalila mlado lipo. Delu je zopet sledila zabava. Plesalci folklornega društva Sveti Štefan so nabrusili pete in odplesali splet štajerskih plesov.

22 kilometrov novega omrežja

Pred zaključnim delom, podelitvijo zahval in priznanj so se zbrani sprehodili še nekaj metrov višje, kjer stoji označevalna tabla za zaključek projekta Hidravlična izboljšava in dogradnja vodovodnega sistema v Občini Šentjur. V okviru tega projekta se je izgradilo dobrih 22 kilometrov vodovoda, štirje razbremenilniki, pet črpališč, šest vodohranov, klorirna postaja in aktivirala nova vrtina. Za to, najpomembnejšo pridobitev v tej odročni krajevni skupnosti, kjer je bilo do nedavnega kar 40 odstotkov prebivalcev brez možnosti uporabe javnega vodovoda, je v največji meri zaslužno vodstvo občine in svet KS ter seveda njihova vztrajnost in prepričljivost. Župan se je najprej zahvalil vsem, ki so v tem, dobra 2,6 milijona evrov (od tega 1,9 milijona evrov iz državnega proračuna) vrednem projektu sodelovali, začenši z vsem, ki so odstopili svoje zemljišče. Poudaril je, da je bil to projekt, ki je zahteval močno in sposobno ekipo, veliko denarja in predvsem veliko živcev. Dodal je še: »Posebej bi se rad zahvalil kolegu mag. Blažu Mozetiču, vodji sektorja za kohezijo na ministrstvu za okolje in prostor. Zahvalil bi se mu za potrpežljivost pri vseh klicih, včasih tudi nočnih, in za pomoč pri tem, da smo projekt pripeljali do konca. Pri tem projektu je kakšna dva metra dokumentacije, pa sem rekel še kakšnih deset centimetrov premalo. Kolega Mozetič me popravlja, da sta vsaj dva kubična metra.« Nekaj besed je spregovoril tudi mag. Blaž Mozetič. Izpostavil je: »Ekipa, ki je iz naše strani sodelovala na tem projektu, je, kljub temu, da smo se v zadnjih letih večkrat preimenovali in še večkrat preselili, ostala bolj ali manj ista. Tudi mi smo imeli kakšno sejo v večernih in nočnih urah. Če želiš tak projekt izpeljati, to včasih zahteva izredne prijeme in pristope. Ta projekt je za vašo občino velik. Na državnem nivoju pa smo v projekte povezane z oskrbo z vodo med leti 2007 in 2013 namenili 380 milijonov evrov za 16 podobnih projektov. Rezultat je 25 tisoč na novo priključenih prebivalcev, desetkrat več ljudi, ki bo imelo od novih investicij neposredno korist in približno 700 kilometrov novih cevovodov.« Otvoritev so z vodnimi curki pospremili člani PGD Loka pri Žusmu, za zaključek pa so zaslužni za to pomembno pridobitev še nazdravili. Tokrat ne s šampanjcem, ampak z vodo.

Sledila je še podelitev zahval vsem, ki so zaslužni za vse na prvem prazniku omenjene projekte in pridobitve. Popoldne se je počasi začelo prevešati v večer, večer za slavje in zabavo. Noč, ki se ni kmalu končala, se je tako začela ob golažu, ki so ga pripravili športniki, nadaljevala pa z veselico z Ansamblom Akord in gosti Kozjanskimi Lumpi. (Zoran Borovšak)

Sorodne novice

Župan Diaci: “Ne izgubljajmo energije z jezo in prepiri zaradi vrste pred banko”

ViP

Novi minister, nova obljuba: začetek gradnje obvoznice leta 2023

ViP

SPV o več ukrepih na šentjurskih cestah

Jure Godler

Župan sprejel zlate maturante

ViP

Šentjurčani slavili občinski praznik

ViP

Blagovčani v Lokarjah praznovali krajevni praznik

Danijel Berden
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več