8.7 C
Šentjur pri Celju
01/10/2020
sentjur.net

50 odtenkov podjetništva – male skrivnosti velikih podjetnikov

Šentjur, 16. 3. 2018 – Poslanka Državnega zbora RS Jelka Godec je v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur organizirala pogovorni večer z naslovom 50 odtenkov podjetništva – male skrivnosti velikih podjetnikov. Za svoje sogovornike si je izbrala nekaj lokalnih in prepoznavnih podjetnikov. Za okroglo mizo so se poleg nje usedli še Roman Moškotevc – podjetnik in lastnik uspešnega podjetja Ahac d. o. o. in direktor družbe VOC d. d., Jure Zdolšek, bodoči prevzemnik kmetije Zdolšek – Hiša s tradicijo 1842, ter David Perger, ustanovitelj več uspešnih podjetij. Namen pogovornega srečanja je bil predvsem osvetlitev nekaj zgodb v uspehu in težav, s katerim se podjetniki soočajo. “Predvsem je danes pomemben nastop na trgu dela, ki zahteva tako od delodajalca kot delavca, da sodelujeta z roko v roki in vse ideje pripeljeta do stopnje, na kateri obema le-ta pomeni veliko zadovoljstvo ter lahko ponosno pokažeta na doseženi rezultat,” je še zapisala Godčeva v vabilu.

Gostje pogovornega večera so izpostavili kar nekaj perečih problemov. Moškotevc je povedal, da v času, ko se je še on izobraževal, šole niso dajale poudarka na znanju iz podjetništva, danes pa se generira veliko število izobraženih mladih ljudi ampak v profilih, kot so varuhi socialne mreže, naravovarstveniki in drugi, za katere pa ni dovolj delovnih mest. Tako so mladi iskalci zaposlitve nagrajeni z znanjem, ki se ga ne potrebuje. Jure Zdolšek je poudaril, da je v kmetijstvu zelo pomembno neformalno znanje, ki pa ga morajo kmeti črpati iz formalnih izobraževanj, potrebno pa je tudi prositi za nasvete. Z njima se je strinjal tudi Perger, ki je poudaril, da podjetniku ne pomeni nič, če pred njegovim imenom in priimkom piše magister, če nima dovolj znanja, ki ga podjetnik potrebuje.

Moškotevc je povedal, da je priložnosti za službo in uspeh tudi v Sloveniji, in izpostavil problem, da podjetja ne dobijo delavcev, ki jih iščejo – strojnih, elektro inženirjev, programerjev ipd. “Slovenci, ki so želeli delati, so danes zaposleni, tisti, ki pa ne želijo delati, so še danes na borzi dela,” je še dodal in izpostavil, da v javni upravni ni kariernega plana in mladi naj si iščejo službo v gospodarstvu. Da bi Slovenija morala dvigniti samooskrbo, je poudaril Zdolšek, saj ima država vsega v izobilju in kupujemo poceni in slabšo hrano, zanemarja pa se kvaliteta, ki ne more biti poceni. Perger pa je dodal, da imamo Slovenci več znanja v primerjavi s sovrstniki iz tujine, vendar si še vedno ne upamo narediti preboja naprej.

V zanimivi razpravi so še govorniki izpostavili nekaj perečih problemov našega podjetništva, med njimi tudi pridobivanje subvencij, obremenitev dela in druge. Ob koncu okrogle mize je Godčeva svojim sogovornikom podarila slovenske zastave. “Moj namen ob organizaciji te okrogle mize je bil, da se predstavijo podjetniki, ki lahko mladim dajejo zgled, da lahko tudi v Šentjurju razvijejo svoje ideje,” je še dodala organizatorica ter zbrane povabila na kozarček in domačo pršjačo v avli IKC. (Jure Godler)

Sorodne novice

Novi minister, nova obljuba: začetek gradnje obvoznice leta 2023

ViP

Minister Vizjak z županom o aktualnih okoljskih temah

Jure Godler

Vinogradniki prejeli priznanja za “korončke”

Jure Godler

Z donacijo državne sekretarke do novega dezinfektorja

Tjaša Ferlež

Jelka Godec imenovana za državno sekretarko v Vladi RS

ViP

Komentiramo: Kje se zatika pri gradnji državne ceste Dole–Ponikva–Loče?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več