17.8 C
Šentjur pri Celju
04/10/2023
sentjur.net

55 izvrstnih jezikovnih taborov v 12 letih

Otroški smeh in vedoželjnost otrok iz različnih koncev sveta se prepletata na Mednarodnih jezikovnih taborih za otroke, ki so letos potekali že 12. leto pod okriljem zavoda Jezikovni svet NAVITAS. V juliju so se otroci med 5. in 15. letom starosti sredi kozjanskih hribov na Prevorju izjemno zabavali, igrali v tujih jezikih, opazovali zvezdno nebo skozi teleskop, spoznavali rastline in živali na travniku, v gozdu in na kmetiji ter jih poimenovali v angleščini in nemščino. Podrobneje so spoznali življenjsko zgodbo razbojnika Guzaja ter jo uprizorili – mlajši otroci kot gledališko igro v angleščini in nemščini, mladostniki pa so posneli se celo film v angleščini Reševanje razbojnika Guzaja (Sawing Outhlow Guzaj). Skozi aktivno komunikacijo v angleščini in nemščini pri vseh dejavnostih in delavnicah, otroci nadgradijo svoje znanje jezikov, še posebej govor. Na foto-športnem taboru v angleščini pa še posebej izpopolnijo svoje sporazumevanje v angleščini v praksi z materno govorko angleščine iz Anglije.  

Na jezikovnih taborih se srečujejo otroci z vsega sveta in tkejo mednarodna prijateljstva. Letos se je na štirih taborih družilo okoli 65 otrok, od tega jih je bilo kar nekaj iz tujine. Otroci iz tujine izpopolnjujejo tudi znanje slovenščine in spoznavajo slovensko podeželsko življenje na zelo pristen način. Razdeljeni so v različne starostne in manjše jezikovne skupine. Seveda na jezikovnih taborih ne manjka raznovrstne zabave in tkanja novih prijateljskih vezi s sovrstniki s celega sveta.

Komu so tabori namenjeni?

Jezikovni tabori so namenjeni otrokom med 5. in 15. letom, ki so razdeljeni v majhne skupine po 5-6 otrok. Na posameznem taboru je od 15 do 20 otrok v spremstvu 3 ali 4 učiteljev. Tematski jezikovni tabori se med seboj razlikujejo po vsebinah in jezikih ter seveda starosti otrok. Otroci so tako obravnavani zelo individualno in razdeljeni v različne jezikovne skupine glede na njihovo jezikovno predznanje. Nekateri otroci pridejo prvič v stik s tujim jezikom, spet drugi imajo že precej predznanja, prav vsi pa na taboru napredujejo in uživajo v usvajanju novih znanj, saj je način učenja prilagojen njihovemu predznanju.

 

Igrivo in zabavno učenje jezikov

Tuji učitelji, otroci iz tujine, ustvarjalne delavnice v naravi, tekmovanje v fotografiranju, snemanje filma v angleščini in nemščini, športne igre in večjezično komuniciranje vsekakor navdušijo otroke. Poletje je vendar čas počitnic! Jezik postane sredstvo sporazumevanja v različnih vsakdanjih situacijah in delavnicah, ne pa cilj, kar preseže šolske okvire in prinese otrokom občutenje uporabnosti jezikovnega znanja. Skozi različne aktivnosti in metode otroci spoznavajo novo uporabno jezikovno besedišče in vsakdanji jezik, nadgrajujejo svoje komunikacijske spretnosti in aktivirajo “speče” znanje jezikov. Vse izvajajo po metodi CLIL (learning-by-doing). Poudarek je tudi na razvijanju samozavesti otroka pri sporazumevanju v tujem jeziku ter mednarodnem povezovanju.

Vse več otrok iz tujine 

Tudi letos je opaziti veliko zanimanja za tabore pri slovenskih izseljencih in zamejcih, tudi pri tujcih, ki se priseljujejo v Sloveniji, ter pri  slovenskih diplomatih, ki živijo v tujini. Znanje slovenščine želijo prenesti na svoje potomce in ohranjati stik z domovino in slovenščino. Prihajajo pa tudi tuji otroci, ki želijo počitnice preživeti v slovenskem okolju ter se hkrati učiti slovenščine in drugih tujih jezikov. Delovni in povezovalni jezik na taborih je predvsem angleščina, zlasti pri mladostnikih. Otroci različnih narodnosti se hitro povežejo in učijo jezikov tudi drug od drugega.

Narava in jeziki za zabavo in znanje

Otrokom je na taboru omogočen pristen stik z naravo z vsemi čuti, brez uporabe elektronskih naprav in televizorjev. Učenje jezikov je integrirano v dopoldanske in popoldanske tematske delavnice, ki potekajo večinoma v naraviPravi hit naših taborov so Foto-športni tabori s fotografiranjem in snemanjem filma – vse v angleščini. Tudi zanimanje za učenje nemščine v zadnjih letih narašča.

Več o taborih na: www.poletni-tabori.si

Nepozabna pustolovščina za otroke in tudi starše, ki so vedno znova navdušeni nad usvojenim znanjem in napredkom svojih otrok!

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več