4.8 C
Šentjur pri Celju
25/02/2021
sentjur.net

7 de’ci na končnem izletu nastopili kar šestkrat

Bizeljsko, 11. 1. 2019 – Tudi šentjurska Vokalna skupina 7 de’ci je sklenila leto 2019. V vokalni skupini poje osem fantov, vsi iz občine Šentjur, le umetniški vodja Leon Ašenberger prihaja iz Galicije. V lanskem letu so bili pevci zelo aktivni – nastopili so kar 15-krat, ponovno organizirali Izziv p(ol)etju ter na območnem srečanju vokalnih skupin bili predlagani na regijsko tekmovanje. Kot veleva navada, vsako leto deci odidejo na zaključno večerjo, tokrat pa so prvič nadgradili večerjo kar v končni izlet. Program izleta je organiziral eden od pevcev – Miran Šmid. S kombijem so se odpravili v enega bolj znanih vinorodnih okolišev pri nas – na Bizeljsko.

Repnica

Kot prvo so obiskali repnico Vino Graben, kjer sta jih sprejela Janez Šekoranja in njegova hči Zala. Slednja jih je vodila po repnici – podzemni peščeni kleti, ki so jih v davnini uporabljali namesto hladilnikov za shranjevanje pridelkov. Danes repnico družina Šekoranja uporablja za turistično dejavnost in skladiščenje nekaterih arhivskih buteljčnih vin. Temperatura v repnici pa je konstantno od 4-10 stopinj celzija. Njihova repnica je globoka kar 12 metrov in je v celoti kopana na roke. Seveda so fantje takoj preizkusili akustičnost podzemnih sob in bili navdušeni nad akustiko.

Sledila je degustacija štirih buteljčnih vin. Vinogradi Vina Graben se raztezajo na 7 hektarjih in zasajenih imajo okoli 24.000 trsov. Pohvalijo se lahko z 120 medaljami na tekmovanjih, njihova vina pa kupuje tudi White house in hoteli z mišelinovimi zvezdicami. Cene vin sežejo tudi do 350 evrov na liter.

Isteničeva penina

Ogledali so si tudi masovno proizvodnjo penin podjetja Penine Istenič. Kletar jih je peljal skozi njihove prostore za predelavo grozdja. Podjetje je začelo delovati leta 1968, takrat, ko je vinar Istenič pridelal svojo prvo steklenico penine in jo poimenoval po svoji hčerki – Penina Barbara. Po ogledu proizvodnje so fantje degustirali različne sorte penin, vmes pa jedli divjačinsko pašteto. Seveda druženje brez pesmi ne gre. Z ubranim petjem so očarali natakarico, ki jim je postregla še z gratis penino.

Kosilo

Čas za kosilo so si vzeli v eni bolj priznani gostilni na Bizeljskem – Gostilni Šempeter. Že precej utrujeni od hoje in izletov so po kosilu še zapeli ob šanku. S petjem so očarali tamkašnje goste, da so jih povabili naj vendarle v posebni sobi, kjer so praznovali 60-letnico, še kakšno zapojejo. Seveda fante ni bilo treba prositi dvakrat in so slavljenki polepšali dan.

Uradno se je izlet končal, vendar so bili fantje na poti domov še željni petja. Zato so doma obiskali kar presenečenega župana občine Bistrica ob Sotli, Franja Debelaka. Seveda so zapeli tudi v njegovi domači kleti. Na poti domov so se ustavili še v Gostišču Obrez v Žegru, kjer so odložili enega od pevcev, ki se je udeležil družinskega praznovanja. Seveda ponovno ni šlo brez nastopa. V večernih urah so svojo pot končali v Šentjurju in se utrujeni porazgubili domov. (Jure Godler)

Sorodne novice

Vokalna skupina 7 de’ci leto zaključuje s prvencem

Jure Godler

Ta veseli dan kulture letos precej drugačen

Jure Godler

Prejeli smo: Shod slepih in slabovidnih žena iz vse Slovenije

Jure Godler

Prehodili pot od Sloma do Nove Cerkve

Tjaša Ferlež

Izziv p(ol)etja posvetili domovini

Jure Godler

S cerkvenega obzidja prekinili kulturni post

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več