-5.8 C
Šentjur pri Celju
01/12/2020
sentjur.net

Aco Pepevnik v Karničarjevih čevljih

Gorica pri Slivnici, 29. november 2019 – Na tradicionalni planinski večer je Planinsko društvo Slivnica pri Celju letos želelo povabiti eno od legend slovenskega alpinizma Dava Karničarja. Septembrska tragična nesreča je trajno onemogočila, da bi človek, ki je smučal z Everesta, svoje zgodbe delil s poslušalci v goriškem kulturnem domu.

Na Karničarjevo mesto gostujočega so zato prireditelji povabili šentjurskega alpinista Aca Pepevnika. Matej Planko je gosta v začetku pobaral o njegovih spominih na Dava, saj sta bila alpinista tako rekoč generacija. Pepevnik je v v središču večera ob diapozitivih predstavil svoje odprave v Himalajo. Vse od prve, ko je očaka Everest videl le na daljavo, pa do vrhunca, ko je nanj s kanadskim sopotnikom, kot 669. človek na svetu tudi stopil. Težko predstavljive razmere na osem tisoč metrih, pri več kot -50 stopinjah in prazni kisikovi jeklenki ob sestopu, so poslušalstvo navdajale pol drugo uro.

Pepevnik je večkrat v večeru poudaril, da je največja vrednota, ki jo je čutil v visokogorju, prijateljstvo, ki je lahko ključno v najsmrtonosnejših gorskih situacijah. Nikoli na odpravo ni odšel v popolni sigurnosti, a ga je obljuba domačim gnala, da se je vedno vrnil v domači Šentjur. Kot črto pod večer je Pepevnik, ki je tudi prvi, ki je solistično preplezal severno steno Triglava, dejal, da kot največje osebno zadovoljstvo šteje, da je star šestdeset let in še vedno živ. (ViP)

Sorodne novice

Gorica pri Slivnici kmalu bogatejša za podjetniški inkubator

ViP

“Podoknica” Gorici pri Slivnici

ViP

#koronaintervju št. 18: Klara Hrovatič, rokometašica

ViP

Z Jasno Tuta so se potepali po Francoski Polineziji

Jure Godler

Babice in dedki predstavili predmete iz preteklosti

ViP

Na Ramni rajale številne maske

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več